Pădurile și inovațiile – noi soluții pentru o lume mai bună

Pădurile și inovațiile – noi soluții pentru o lume mai bună

Astăzi, 21 martie, este marcată Ziua Internațională a Pădurilor, care, în acest an, se desfășoară sub genericul Pădurile și inovațiile – noi soluții pentru o lume mai bună. Scopul acestei zile din calendarul de mediu este de a spori gradul de conștientizare privind problemele gestionării durabile și conservarea pădurilor în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.

Începând cu luna februarie 2023, Republica Moldova are un nou Program național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032 (PNERP), aprobat de Guvern. Conform documentului, în următorii zece ani,  suprafețele de teren împădurite vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată.

În primul an de  implementare a (PNERP), 2023,  lucrările de extindere/reabilitare au fost executate pe o suprafață de peste 7200 de ha: pe terenurile APL (4293 ha) și în fondul forestier, proprietate publică a statului, aflat în gestiunea Agenției ”Moldsilva”, prin intermediul entităților silvice teritoriale subordonate (2949 ha). Comparativ cu anul 2022, la compartimentul ”Regenerarea pădurii” au fost extinse/reabilitate circa 4040 ha, dintre care terenurile APL o suprafață de 347 ha.

Pentru anul curent sunt planificate lucrări de regenerare pe o suprafață de minimum 7000 ha, dintre care se preconizează 4000 ha plantări și 3000 ha pentru reabilitări forestiere.

Categoriile de puieți plantați sunt de talie înaltă și joasă, iar diversitatea de specii reprezintă: salcâm, stejar, frasin, platin, sălcioară, plop, salcie etc.

Vă îndemnăm să vă alăturați dezideratului național de împădurire a țării, dar și să plantați câte un copac la fiecare mare realizare din viața dvs. Beneficiile copacilor sunt atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană, dar mai ales pentru generațiile viitoare:

  • Copacii acționează ca o barieră naturală împotriva vântului și a inundațiilor
  • Arborii sporesc fertilitatea și contribuind la acumularea substanțelor organice în sol
  • Dacă sunt tratați în mod durabil, copacii pot deveni o mare sursă de energie regenerabilă
  • Arborii absorb dioxidul de carbon din aer și îl transformă în oxigen
  • Datorită umbrei coroanelor de copaci, apa se evaporă mai încet
  • Copacii dispersează precipitațiile și permit apei să pătrundă și să se infiltreze în sol
  • Copacii devin o sursă de hrană și un habitat natural pentru animalele sălbatice.

 

Pnerp Infografic 2023

Poster Beneficiile Copacilor

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.