Astăzi, 21 martie, marcăm Ziua Internațională a Pădurilor - eveniment care celebrează și sensibilizează cu privire la importanța tuturor tipurilor de păduri, iar genericul din acest an este ”Pădurile și sănătatea”.
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția A/RES/67/200, din 21 martie 2012, prin care a declarat aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gestionării, conservării și dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generațiilor prezente și viitoare.
Copacii sunt benefice pentru noi în multe feluri, inclusiv prin curățarea aerului pe care îl respirăm, prin filtrarea apei pe care o bem, prin umbrirea și protecția noastră împotriva razelor UV nocive, prin reducerea efectului de încălzire urbană, prin generarea de venituri durabile, prin furnizarea de alimente nutritive, prin reducerea stresului, prin îmbunătățirea sănătății noastre și prin absorbția carbonului prin rădăcini, trunchi și frunze.
Conform datelor Agenției de Stat ”Moldsilva”, actualmente, fondul forestier național constituie 12,7% din teritoriul țării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri (87,2%) se află în proprietatea statului, restul fiind deținute de primării (12,2%) și doar 0,6% - de proprietari privați. Deși are o participarea relativ nesemnificativă, fondul forestier, proprietate privată, este în continuă creștere.
Pe 17 ianuarie curent, Guvernul a aprobat ”Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor pentru perioada 2023-2032 (PNERP) și Planului de acțiuni pentru implementarea acestuia pentru perioada 2023-2027”.
Scopul major al PNERP este asigurarea necesităților țării cu produse/servicii generate de păduri întru sporirea rezilienței la schimbările climatice pe termen lung prin conservarea și dezvoltarea resurselor forestiere naționale. În termeni de menținere și continuitate a pădurilor, PNERP va realiza activități extinse de plantare a arborilor/puieților și reabilitare/promovare a vegetației forestiere pe o suprafață de cel puțin 145 mii hectare pentru o perioadă de 10 ani. Aceste activități se vor desfășura atât pe terenuri noi (prin împădurire), cât și pe terenuri cu vegetație forestieră necorespunzătoare sau puternic degradată (prin reîmpădurire).