La Chișinău a demarat Forumul ONG-urilor de mediu – 2023

La Chișinău a demarat Forumul ONG-urilor de mediu – 2023

Astăzi, 16 martie curent, la Chișinău, a demarat Forumul ONG-urilor de Mediu, ediția 2023, sub sloganul Participă – Promovează – Acționează pentru un mediu sănătos și protejat. Evenimentul este organizat de către Asociația Obștească EcoContact, în parteneriat cu Consiliul Național al ONG-urilor de Mediu, cu suportul Suediei, al Centrului Național de Mediu și al Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC).  

Forumul are ca scop să încurajeze colaborarea în sectorul asociativ pentru protejarea mediului și promovarea drepturilor de mediu. Totodată, întrunirea servește ca o platformă de comunicare și schimb de experiențe pentru reprezentanții societății civile, autoritățile publice centrale și locale, donatori și alte entități interesate de îmbunătățirea mediului și utilizarea eficientă a resurselor naturale. 

Evenimentul a întrunit circa 140 de participanți, reprezentanți ai societății civile din domeniul mediului, înalți oficiali de stat, precum și reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare. 

Cu ocazia demarării Forumului, Președinta Republicii Moldova, Maia SANDU, a transmis participanților un mesaj video: ”Activiștii de mediu, specialiștii din domeniu, oamenii care și-au dedicat activitatea profesională și viața apărării mediului înconjurător sunt oameni importanți în societatea noastră. Voi educați tinerii, oamenii din comunitățile voastre, dar și toți cetățenii despre cum trebuie să avem grijă de mediul nostru înconjurător. Voi dați semnale de alarmă în caz de risc sau pericol și sunteți prima linie de apărare în cazul neglijenței sau abuzurilor comise sau admise de autorități. Munca voastră este necesară, prețioasă și importantă. Iar eu vreau ca guvernul și autoritățile locale să lucreze împreună cu societatea civilă pentru protejarea și folosirea mai rațională și mai grijulie a resurselor naturale din Moldova.” 

Prezentă la eveniment, Ministra Mediului, Iordanca-Rodica IORDANOV a spus: ”Mă bucur să vă revăd după ani în care am avut posibilitatea să fim o voce și îmi doresc să continuați acea voce unită, acea putere a societății civile, să o promovați și să o aduceți în discuții cu autoritățile publice și centrale, și locale. Trebuie să recunoaștem că societatea civilă în Republica Moldova a fost și sper că va fi o voce unită și o voce care va veni cu aspecte de critică acolo unde ea este necesară, va veni cu aport acolo unde este posibil și evident ca va veni cu soluții, sugestii și recomandări acolo unde au experiență și expertiză. Este evident ca odată cu procesul de integrare europeana, multe organizații din sectorul asociativ vor trece în sectorul de consultanță, dar sectorul de consultanță și sectorul asociativ reprezintă două lucruri diferite. Sectorul asociativ reprezintă cei care pledează pentru egalitatea de drepturi, care bat alarma și care atrag atenția la foarte multe neregularități. 

Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina FRIED a menționat: ”Rolul ONG-urilor locale și naționale nu poate fi supraestimat, deoarece în cadrul societății civile există expertiză, angajament și diligență în punerea în aplicare a acțiunilor locale și naționale. Aș vrea să remarc faptul că există o claritate și un angajament dovedit în ceea ce privește prioritățile naționale în sectorul mediului și că Suedia este dornică să continue să sprijine eforturile comune în sectorul forestier, gestionarea bazinului râului Nistru și își va extinde sprijinul pentru sectorul gestionării deșeurilor.” 

Adam GRODZICKI Șef adjunct, Secția Cooperare, Delegația UE în Republica Moldova a declarat: "Organizațiile societății civile din Republica Moldova sunt promotorii schimbării la cel mai înalt nivel politic. Am remarcat multe exemple de succes în care societatea civilă și instituțiile publice conlucrează și își valorifică expertiza pentru a obține rezultate eficiente. Implicarea societății civile a devenit și mai crucială pentru Moldova în calitate de țară candidată la UE. Consolidarea implicării societății civile în procesul decizional la toate nivelurile a fost identificată ca fiind unul dintre cei nouă pași din avizul Comisiei Europene privind cererea de aderare a Moldovei. În ceea ce privește protecția mediului și gestionarea durabilă a resurselor naturale, este evident că societatea civilă joacă un rol esențial în mobilizarea și educarea cetățenilor la nivel local."

În cadrul sesiunii plenare a fost abordat subiectul alinierii activităților ONG-urilor în realizarea priorităților naționale în domeniul protecției mediului cu strategiile și obiectivele partenerilor de dezvoltare.  

Forumul ONG-urilor de mediu se va desfășura pe parcursul a două zile, pe 16 și 17 martie, în cadrul cărora vor fi organizate nouă ateliere de discuții, cu tematicile: managementul integrat al resurselor de apă; promovarea, protecția și conservarea biodiversității și a ariilor protejate; rolul ONG-urilor în trecerea la principiile economiei verzi; Convenția Aarhus și respectarea drepturilor omului la un mediu sănătos; gestionarea deșeurilor; eficiența energetică; schimbările climatice și reducerea riscurilor de dezastre; comunicare și informare de mediu; plantări forestiere comunitare prin valorificarea terenurilor degradate.  

 

 

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.