Fundamentarea: A doua reuniune a proiectului Life Renata promovează noi obiective de conservare a naturii din Moldova

Fundamentarea: A doua reuniune a proiectului Life Renata promovează noi obiective de conservare a naturii din Moldova

Cea de-a doua reuniune a Proiectului Life Renata s-a încheiat cu succes, la Chișinău, pe 8 noiembrie 2024. Evenimentele conexe s-au desfășurat în perioada 5-8 noiembrie, reunind experți locali și internaționali cu scopul de a avansa procesul de aliniere a rețelei Emerald la standardele UE Natura 2000, care au realizat pași importanți în promovarea conservării naturii și a politicilor de mediu.

Evenimentele au inclus o sesiune de instruire, o întâlnire de consultare cu parteneri locali și internaționali, urmate de a doua întâlnire a partenerilor de implementare a proiectului. Reuniunea a fost organizată de ICAS în parteneriat cu EcoContact, la Chișinău, și a fost coordonată de liderii  proiectului, Lever S.A., care a evidențiat progresele cheie și actualizările importante, precum și discuții productive, cu accent pe pașii următori.

La 5 noiembrie a fost organizată o sesiune de sinergie cu proiectul Natura 2000 în Moldova: Promovarea abordării europene a conservării naturii în Moldova. Echipele de proiect (Arnika, BIOTICA, Lever S.A., ICAS, KartECO, EcoContact, EKBY - GNHM) au discutat despre așteptările comune și au clarificat specificul activităților fiecărui proiect. Proiectul Life Renata a prezentat domeniul său de acoperire, iar experții de la kartECO și EcoContact au detaliat actualizările privind cadrul legal și aspectele tehnice. Sesiunea a oferit oportunitatea de a discuta abordările existente și provocările, precum și soluțiile pentru depășirea acestora. În cadrul conferinței de presă a proiectului Natura 2000 în Moldova, a fost subliniat sprijinul acordat inspectorilor de mediu voluntari și ariilor protejate. Reprezentanți ai SE „BIOTICA”, ai Ambasadei Cehiei, UNDP și alți parteneri au împărtășit actualizări privind finanțarea, progresele în materie de reglementare și parteneriatele internaționale.

La 6 noiembrie, sesiunea de instruire a oferit îndrumări referitoare la directivele UE privind Păsările și Habitatele și la bunele practici pentru managementul ariilor protejate, inclusiv cu exemple din Grecia și Armenia. Experții au discutat, de asemenea, sistemul instituțional pentru gestionarea rețelei Emerald și pașii necesari pentru alinierea acestuia la standardele UE. Participanții au realizat un exercițiu de analiză SWOT pentru a identifica punctele forte, punctele slabe, oportunitățile și provocările privind eforturile de conservare a naturii din Moldova. Analiza SWOT a fost efectuată pentru a oferi o înțelegere detaliată a situației actuale a rețelei Emerald. Această intervenție va duce la dezvoltarea unei analize SWOT complexe, cu o abordare participativă, integrând experiențele și cunoștințele experților despre situația actuală a siturilor Emerald.

Sesiuni de consultare și parteneriate: Mai multe ședințe s-au concentrat pe provocările și oportunitățile proiectelor de conservare curente finanțate de Banca Mondială, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și GEF. Sesiunile au reliefat experiențe și obiective comune, precum și posibile domenii de colaborare între aceste proiecte pentru a sprijini activitatea de conservare a naturii din Moldova.

Pe 7-8 noiembrie a avut loc a doua Reuniune a Proiectului. Partenerii Life Renata s-au întâlnit pentru a revizui progresul proiectului, din februarie curent până în prezent, discutând aspectele administrative și tehnice. Progresele au fost prezentate pe seturi de lucru și pe sarcini, abordând elemente esențiale pentru experții locali. Echipa a planificat următorii pași pentru a asigura avansarea constantă a fazelor viitoare ale proiectului.

Întâlnire cu Ambasadorul Greciei în Moldova, E.S. Nikolaos Krikos

În cadrul implicării factorilor de decizie la nivel internațional, partenerii greci ai echipei proiectului Life Renata s-au întâlnit cu Ambasadorul Greciei la Chișinău. Echipa a prezentat proiectul, evidențiind stadiul actual al ariilor protejate din țară și pașii necesari pentru alinierea rețelei Emerald la standardele Natura 2000.

Pașii următori

În urma acestor discuții și instruiri de succes, proiectul Life Renata continuă să avanseze. Prin consolidarea parteneriatelor și fortificarea capacităților echipelor locale, proiectul urmărește să aducă Republica Moldova mai aproape de standardele de mediu ale UE.

Despre proiect: Susținut de Programul LIFE, Life Renata își propune să alinieze managementul rețelei Emerald din Moldova la standardele Natura 2000 ale UE. Coordonat de Lever S.A., proiectul își propune să livreze rezultate semnificative în domeniul mediului până în ianuarie 2026.

Disclaimer

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Nici Uniunea Europeană și nici CINEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: info@liferenata.eu

 

LIFE RENATA este un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, ce are drept scop susținerea Republicii Moldova în avansarea gestionării Rețelei Emerald și alinierea către standardele UE pentru conservarea speciilor și habitatelor, prin acordarea de sprijin la nivel legal, tehnic și operațional.  

Proiectul își propune să îmbunătățească competența părților interesate și autorităților relevante prin furnizarea de: 1) înțelegere aprofundată a Directivelor UE privind habitatul; 2) metode, instrumente și materiale gata de utilizare pentru monitorizare și raportare; 3) un hub de cunoștințe și o bază de date GIS; și 4) cunoștințe îmbunătățite și o înțelegere profundă a protecției speciilor și habitatelor Natura 2000 în siturile Emerald existente. 

Parteneriatul de proiect este alcătuit din șase (6) organizații: Lever S.A. Development Consultants (Grecia) în calitate de coordonator de proiect, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) (Moldova), Centrul Grec pentru Biotopuri și Zone Umede (EKBY), kartECO Consultanță în ingineria de mediu și energie (Grecia), AO EcoContact (Moldova) și Ministerul Mediului al Republicii Moldova. 

 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.