Astăzi, 17 mai curent, EcoContact a participat la Forumul "Justițiarii ECO", organizat în cadrul proiectului ”Monitorizarea aspectelor de mediu și promovarea Justiției verzi în planificarea politicilor locale de dezvoltare la nivelul municipiului Bălți”, de către AO ”Caroma Nord”. Proiectul este parte a Programului de Granturi Mici „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde”, implementat de către AO EcoContact în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” cu susținerea financiară a Suediei.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice locale, ai donatorilor, ai societății civile, ai mediului academic, ai mediului de afaceri din municipiu, precum și lideri de opinie și mass-media, precum și alte părți interesate în promovarea implicării cetățenilor în protejarea mediului și în combaterea schimbărilor climatice la nivelul municipiului Bălți.
Prezentă la deschiderea evenimentului, viceprimarul municipiului Bălți, Tatiana Dubițcaia, a declarat: ”Sunt onorată să vin cu un mesaj de salut din partea Primăriei municipiului Bălți la un eveniment atât de frumos, organizat de una dintre cele mai eficiente și active organizații neguvernamentale din municipiu. Avem o colaborare îndelungată și sunt încrezătoare în parcursul ambițios pe care l-am trasat împreună - tranziția verde a orașului - și vreau să subliniez importanța eforturilor comune, a fiecărui cetățean. Fiecare dintre noi poate fi motor în acest proces de transformare”.
Reprezentantul Ambasadei Suediei, Igor Afteniuc, Ofițer de program pentru mediu și schimbări climatice, a menționat: ”Este îmbucurător faptul că activitatea are loc în capitala de nord a țării. Problemele de mediu existente aici trebuie cunoscute și soluționate. Conștientizăm că nu există limite sau granițe pentru poluare. O activitate nocivă asupra mediului afectează nu doar perimetrul din imediata apropiere, dar și împrejurimile și doar acționând împreună putem preveni astfel de situații”.
Consiliera prezidențială în domeniul mediului și al schimbărilor climatice, Iuliana Cantaragiu, a subliniat: ”Schimbarea vine de la fiecare din noi. Dacă vrem să avem un viitor frumos, trebuie să contribuim cu tot ce putem să facem mai bine. Mă bucur foarte mult când există organizații ale societății civile active în localități, inclusiv în municipiul Bălți. Mă bucur când există activism civic în instituțiile de învățământ. Activismul civic ajută la depistarea problemelor în localitate și mobilizează autoritățile publice locale să soluționeze astfel de probleme. La fel de important este ca activismul civic să contribuie la educația societății.”
De asemenea, în cadrul părții festive au fost decernate premiile câștigătorilor concursului de desen ”Acționează asupra CO2”, activitate desfășurată în cadrul proiectului ”Monitorizarea aspectelor de mediu și promovarea Justiției verzi în planificarea politicilor locale de dezvoltare la nivelul municipiului Bălți”.
În cadrul primului panel din sesiunea plenară a fost discutată starea mediului în municipiul Bălți și impactul schimbărilor climatice asupra municipiului, cu accent pe gestionarea deșeurilor și a resurselor, proiecte energetice sustenabile, precum și practici de succes privind sporirea rezilienței energetice a Republicii Moldova. Alte două paneluri au fost dedicate conștientizării și identificării soluțiilor, urmare a cărora a fost adoptată o rezoluție a forumului.
Forumul ”Justițiarii ECO” este una dintre activitățile beneficiarului PGM ”Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde”, A. O. ”Caroma Nord”, care are drept scop promovarea justiției verzi și monitorizarea aspectelor de mediu în procesul de planificare a politicilor locale de dezvoltare.