EcoContact participă la Reuniunea a opta a Grupului de Lucru privind accesul la informații în cadrul Convenției de la Aarhus

EcoContact participă la Reuniunea a opta a Grupului de Lucru privind accesul la informații în cadrul Convenției de la Aarhus

În perioada 9 – 10 noiembrie curent, EcoContact participă la cea de-a opta reuniune a Grupului de lucru privind accesul la informații, eveniment ce a cuprins și un atelier de lucru internațional dedicat subiectului de promovare a publicului la accesul informaților produselor de mediu: provocări și oportunități, care s-a desfășurat la Geneva.

Evenimentul este organizat de către Convenția Comisiei Economice Europene a Organizației Națiunilor Unite privind accesul la informație, participarea publicului la luarea deciziei și accesul la justiție în probleme de mediu (Convenția Aarhus).

În cadrul acestuia au fost analizate provocările și oportunitățile de promovare a accesului public la informațiile despre mediu, utilizarea instrumentelor digitale, mijloacele de încurajare a operatorilor să informeze publicul și măsurile întreprinse împotriva "greenwashing"*. Un accent aparte a fost pus pe domeniul de aplicare al informațiilor de mediu în conformitate cu articolul 2 alineatul (3) din Convenție; accesul la informații privind emisiile în mediu și  furnizarea de informații autorităților publice de către terți, atât în mod obișnuit, cât și în cazul unei amenințări iminente la adresa sănătății umane sau a mediului.

În context, reprezentanta EcoContact, Anna Cazacu, a vorbit despre Sistemul Informațional „Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți” (SI RETP) și despre importanța acestei resurse informaționale, nu doar în calitate de registru de colectare a  emisiilor de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze și transferului de deșeuri și poluanți – dar și ca platformă care facilitează accesul factorilor de decizie, a instituțiilor publice, a agenților economici, dar și a publicului larg la aceste informații. De asemenea, a fost subliniată importanța mentenanței platformei, actualizarea cu date, informarea operatorilor privind importanța platformei, precum și a publicului larg.

Totodată, discuțiile au oferit oportunitatea de a face schimb de experiență între autoritățile publice, societatea civilă, sectorul privat, mediul academic, organizațiile internaționale și alte părți interesate în acest domeniu.

Convenția de la Aarhus a fost creată pentru a împuternici rolul cetățenilor și al organizațiilor societății civile în probleme de mediu și se bazează pe principiile democrației participative. Din anul 2013, EcoContact găzduiește Centrul de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus, promovând punerea în aplicare a Convenției de la Aarhus printr-un dialog activ între Guvern, ONG-uri și publicul larg, precum și accesul la informații privind mediul și creșterea participării publicului la procesul de luare a deciziilor.

 

*Greenwashing – Greenwashing este practica de a face afirmații false sau exagerate despre un produs, serviciu sau companie, pentru a părea mai ecologice decât sunt în realitate. Termenul „greenwashing” este o combinație a cuvintelor „green” (verde, care se referă la ecologism) și „whitewashing” (care înseamnă a acoperi sau a ascunde ceva negativ). 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.