Pe 16 și 17 octombrie curent, la Belgrad, în Serbia, a avut loc Reuniunea anuală a Centrelor Aarhus, eveniment organizat de Biroul Coordonatorului Activităților Economice și de Mediu OSCE. În acest an, tema de discuție s-a concentrat pe implicarea femeilor și bărbaților tineri în activitățile centrelor și pe integrarea perspectivei tinerilor în guvernanța de mediu.
Reprezentanta AO EcoContact, Anna Cazacu, expert programe de drept, a împărtășit experiența Centrului de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus din Republica Moldova în cadrul primei sesiuni de discuții: ”Centrele Aarhus și Obiectivul 16 de dezvoltare durabilă „Pace, justiție și instituții puternice”. Experta s-a referit la contribuția Centrului Aarhus din cadrul EcoContact la protecția mediului, implicarea publicului în luarea deciziilor de mediu și protecția drepturilor omului. Printre activități au fost menționate: susținerea autorităților publice în elaborarea actelor normative de mediu, acordarea asistenței juridice beneficiarilor Centrului Aarhus și consolidarea capacităților actorilor cheie care contribuie la protecția dreptului la un mediu sănătos. Concluziile acestei sesiuni reflectă că Centrele Aarhus desfășoară o activitate complexă, contribuind la implementarea Agendei 2030, în special la atingerea țintelor ODD16, dar și a celor privind biodiversitatea și schimbările climatice.
În cadrul celorlalte sesiuni s-a discutat despre experiențele centrelor Aarhus în domeniul schimbărilor climatice și educației ecologice; construirea unor relații de încredere cu mass-media printr-o mai bună înțelegere a activității și a provocărilor cu care se confruntă și de mediu. Astfel, reprezentanții centrelor Aarhus au împărtășit inițiativele lor de succes în implicarea comunităților locale în educația privind schimbările climatice și au evidențiat abordări inovatoare în educația privind schimbările climatice, cum ar fi utilizarea studiilor de caz locale pentru a face știința climei mai ușor de înțeles.
Un accent aparte a fost pus modul în care relatarea jurnalistică a subiectelor despre climă și mediu poate contribui la eforturile de a produce schimbări pozitive și de a promova o abordare incluzivă în domeniul mediului. De asemenea, au fost expuse provocările cu care se confruntă jurnaliștii care acoperă aceste subiecte și s-a discutat modul în care se pot construi relații de încredere între Centrele Aarhus și comunitatea jurnalistică. În acest sens a fost accentuată necesitatea ca centrele Aarhus să dețină planuri strategice de comunicare.
Amintim că începând cu anul 2013, Asociația EcoContact găzduiește Centrul de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus, creat cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova. Asociația EcoContact este o organizație neguvernamentală și are drept scop promovarea proceselor de dezvoltare durabilă, protecția mediului și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale la nivel regional și național.