EcoContact în parteneriat cu Facultatea de Drept a Universității de stat din Moldova a găzduit cea de a 3-ediție a atelierului privind Dreptul mediului și schimbările climatice, în cadrul conferinței științifico-practice internaționale Statul, securitatea și drepturile omului în era digitală.
Conferința se află la cea de-a 8-a ediție și a fost organizată de Laboratorul de cercetare științifică „Drept Public Comparat și e-Guvernare” și Facultatea de Drept din cadrul Universității de Stat din Moldova, precum și organizații partenere. Evenimentul a fost dedicat celebrării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului și a întrunit circa 40 de reprezentanți ai mediului academic, ai autorităților publice, organelor de drept, ai organizațiilor internaționale, ai societății civile, precum și ai diverse autorități naționale.
Participanții la conferința au reiterat faptul că dreptul omului la un mediu sănătos şi protejat este un drept subiectiv atât universal (global, colectiv) cât şi individual, fiind considerat un drept nou în categoria drepturilor fundamentale ale omului, conturat în special la nivel internaţional.
În cadrul atelierului dedicat: Schimbările climatice și dreptul la un mediu neprimejdios, au fost prezentate următoarele subiecte: dreptul la un mediu neprimejdios pentru generațiile de azi cele de viitor; securitatea juridică a persoanei în condițiile ordinii juridice globale; principalele factori de poluare tendințe de dezvoltare a dreptului civil in condițiile digitizării; calitatea și eficiența justiției – indicatori ai eficienței mecanismelor de guvernare axate pe protecția drepturilor omului.
În context, Anna Cazacu, jurist EcoContact a prezentat tema ”Procedura de evaluare a impactului asupra mediului - mecanism de protecție a dreptului la un mediu sănătos”.
Participanții la conferință au concluzionat că dreptul la un mediu sănătos este unul fundamental care contribuie la garantarea și altor drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la viață, la sănătate, la viaţă familială şi privată la apă și sanitație, de beneficiere asupra resurselor naturale.
Conferința a fost organizată inclusiv cu suportul Proiectului ”O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” finanțat de Suedia și implementat de EcoContact.