Cinci reportaje de investigație pe subiecte de mediu, cu un impact de 402 200 de vizualizări, 8 emisiuni tematice cu un impact de 51 800 de vizualizări și 30 de sesizări pe probleme ecologice adresate, în raioanele Căușeni și Ștefan Vodă – acestea sunt rezultatele majore înregistrate de beneficiarul programului de granturi mici pentru mass-media „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, S.R.L Studio-L.
Proiectul de investigații jurnalistice: ”Undă verde pentru implicarea comunităților din r-le Căușeni și Ștefan Vodă la soluționarea problemelor de mediu” s-a desfășurat în perioada 1 decembrie 2023 – 30 iunie 2024, și a avut scopul de acrește gradul de conștientizare a publicului cu privire la problemele de mediu locale din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă , precum și să mobilizeze comunitățile locale din sud-estul țării pentru raportarea și soluționarea problemelor de mediu. Totodată, proiectul a urmărit facilitarea unui dialog constructiv între experți, activiști și publicul larg pentru identificarea soluțiilor viabile la problemele de mediu, dar și să promoveze bunele practici în domeniul protecției mediului, care pot fi replicate în alte comunități.
Primul reportaj de investigație - La Căușeni apa din robinete curge cu viermi – a avut un impact semnificativ, fiind preluat de un șir de televiziuni și portaluri de știri din țară, iar urmare a difuzării acestui reportaj autorităților locale de la Căușeni au înaintat un proiect de 10 milioane de lei prin programul Satul European pentru a schimba 4,5 km din rețelele de apă ale orașului.
Al doilea reportaj de investigație a vizat calitatea apei în satul Tocuz – locuitorii căruia afirmau că în unele sectoare ale satului, de mai mulți ani la rând apa care curge prin robinetele din casă este întunecată la culoare și are un miros neplăcut. Problema depistată rezidă în gradul de uzură a două dintre fântânile arteziene din localitate care asigură cu apă în jur de 50 % dintre locuitori. La fel, reportajul a fost preluat intens de mass-media națională, iar primăria Tocuz a depus un proiect și a câștigat peste 6 milioane de lei pentru schimbarea unei fântâni arteziene.
Al treilea reportaj de investigație - Proiectul Ecoverde care a durat timp de 5 ani s-a încheiat cu promisiuni, hârtii și studii de fezabilitate rămase prăfuite, echipa de investigație a elucidat cauza eșecului proiectului vizat, inclusiv impactul negativ al acestui fapt, care se resimte și în prezent.
Reportajul cu numărul patru a abordat problema gunoiștii din Căușeni, care a ars mai bine de o săptămână, precum și consecințele nocive ale acestui fapt, fiind preluat masiv de colegii de breaslă.
Ultimul reportaj de investigație: Strategia de gestionare a deșeurilor pusă în practică peste 10 ani de la implementare, a analizat procesul de punere în practică a activităților incluse în strategie, și anume, faptul că timp de un deceniu documentul a rămas neatins, doar la nivel de document, fără a fi implementate politicile incluse în cadrul acestuia până când abia în anul 2021 s-au început primii pași în vederea punerii în aplicare a strategiei naționale de management a deșeurilor menajere, iar statul a demarat proiectul de creare a infrastructurii pentru zona 5 Ungheni, Călărași, Nisporeni.
De asemenea, în cadrul proiectului, pe site-ul https://www.studio-l.online a fost creat un banner prin intermediul căruia cetățenii au posibilitatea să sesizeze redacția despre diverse subiecte ecologice. Astfel, în perioada noiembrie 2023 - iunie2024, circa 30 de cetățeni din diferite regiuni ale Moldovei, în deosebi, din zonele rurale, au depus sesizări privind problemele ecologice cu care se confruntă. În baza acestor raportări, echipa Studio-L a reușit să acumuleze o serie de materiale de investigație, să sesizeze autoritățile locale și să contribuie la elucidarea problemelor de mediu.
Proiectul ”Undă verde pentru implicarea comunităților din r-le Căușeni și Ștefan Vodă la soluționarea problemelor de mediu” a fost desfășurat în perioada noiembrie 2023 – iunie 2024, cu un buget total de 211 000 MDL, dintre care 190 000 MDL grant și 21 0000 MDL – contribuția beneficiarului.
PGM ”Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și justiție verde” a fost lansat pe 4 septembrie 2023, în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către EcoContact, cu susținerea financiară a Suediei.