Comunicat de presă: AO EcoContact a lansat proiectul  „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”

Comunicat de presă: AO EcoContact a lansat proiectul  „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”

Protecția mediului ambiant constituie o prioritate, întrucât are un impact direct asupra condițiilor de viață și asupra sănătății populației, asupra realizării intereselor economice și a capacității de dezvoltare a unei societăți. De aceea, este important ca alături de alte drepturi fundamentale, garantate prin Constituție, dreptul la un mediu curat să fie asigurat și respectat, atât de autorități, cât și de cetățeni.

Aceasta este una dintre afirmațiile susținute la 22 noiembrie curent, în cadrul evenimentului de lansare a unui nou proiect axat pe asigurarea unei bune guvernanțe și justiții de mediu, implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei.

Proiectul „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”  va fi realizat timp de 4 ani (septembrie 2021 – august 2025), în colaborare cu autoritățile de resort - Ministerul Mediului, autorități publice locale, asociațiile neguvernamentale și mediul academic. Dna Tatiana Echim, manager proiect, AO EcoContact a menționat, că proiectul își propune să contribuie la îmbunătățirea cadrului normativ și instituțional al guvernanței și al justiției de mediu prin promovarea unei implicări mai active și a unei cooperări mai strânse din partea tuturor actorilor-cheie în domeniul protecției mediului, la nivel național și local.

Prezentă la eveniment, Excelența Sa, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Katarina Fried a reiterat că prin acest proiect este încurajată munca prodigioasă a unei cooperări generoase și eficiente dintre instituțiile responsabile pentru protecția mediului și instituțiile de drept și că, în final, aceste eforturi ar contribui la îmbunătățirea calității mediului și a condițiilor de viață a populației.

„Succesul acestui proiect ar consta în recunoașterea faptului că protecția mediului și justiția de mediu sunt niște componente sistemice, care pot fi îmbunătățite doar printr-o abordare sistemică. Atât autoritățile de mediu, cât și justițiarii au un rol instrumental în acest sens.” – a subliniat E.S. Katarina Fried, salutând călduros prezența directorului Institutului Național al Justiției, Ministrului  și al Secretarului de Stat al Ministerului Mediului, precum și a reprezentanților societății civile.

La rândul său, Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu a susținut că este necesară revizuirea cadrului normativ existent și ajustarea acestuia după o nouă viziune sistemică din perspectiva mediului, întru asigurarea durabilității resurselor de mediu, care sunt într-o continuă degradare.

Resursele naturale încep să se diminueze la modul calitativ și cantitativ, în special cele care nu sunt regenerabile. Explozia demografică de pe Pământ se suprapune acestei probleme ca o presiune asupra durabilității speciei umane. Asta ii motivează pe oameni să revizuiască modul său de a exploata resursele naturale. În acest context apar noi necesități și noi reguli de joc, care se transpun în politici și legi, regulamente care sunt adresate diferitor actori”.

În continuare, Secretarul de Stat, Iordanca-Rodica IORDANOV s-a referit la faptul că sunt multe acte normative la care deja s-a lucrat, care sunt revizuite și la care se fac modificări.

„...La moment Guvernul este în proces de definitivare a acelei anexe nr 11 la Acordul de Asociere, pentru a fi trasate acele directive și regulamente care rămân a fi transpuse (...) Proiectul nou lansat va fi, deci, un ajutor esențial pentru transpunerea legislației europene în contextul Republicii Moldova. Ministerul Mediului este în proces de evaluare a politicilor și a identificat un număr de politici ce trebuie ajustate” -  a adăugat dna Iordanov.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost amintit și rolul organizațiilor societății civile care promovează valorile de mediu și se implică în mod constant, prin acțiuni concrete, în procesul consultare a autorităților pe de o parte, și de conștientizare a populației, privind protecția mediului, de cealaltă parte.

În context, directorul executiv al AO EcoContact, Natalia Guranda a menționat că din momentul înființării, Asociația și-a dorit să contribuie la o dezvoltare a comunităților în mod durabil, unde se pune accent inclusiv pe protecția mediului, recunoscută ca o necesitate primară la fel ca și cele sociale, economice și altele.

„Un centru Aarhus ce furnizează consultații juridice și informații de mediu, suport și asistență în elaborarea cadrului normativ de mediu, precum și ghidarea autorităților locale în aplicarea acestora sunt doar puținele dintre reușitele noastre (...) Dorim să mulțumim aici, în primul rând partenerilor de dezvoltare, care ne-au ghidat, ne-au consolidat, și au avut încredere în munca pe care ce o depunem. De asemenea, suntem recunoscători reprezentanților autorităților centrale și locale care muncesc în cadrul proiectelor puse în implementare de către EcoContact și aplică acele recomandări cu care venim, astfel, oferind posibilitatea unei consolidări reciproce.” – a încheiat Natalia Guranda, exprimând, în numele Organizației EcoContact recunoștință și mulțumiri Guvernului Suediei, care a învestit cunoștințe, practici și resurse pentru a consolidarea capacităților organizaționale, dar și pentru susținerea proiectului nou lansat.

Evenimentul de lansare poate fi urmărit în întregime aici.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.