Colaborare internațională pentru educația în managementul resurselor naturale: practici din SUA

Colaborare internațională pentru educația în managementul resurselor naturale: practici din SUA

În perioada 23 – 25 septembrie 2024, la Chișinău, a avut loc atelierul de lucru intitulat ”Dezvoltarea forței de muncă în domeniul managementului resurselor naturale – oportunități, provocări și bune practici”.

În decursul a trei zile, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic, implicați în elaborarea și implementarea programelor de studiu în acest domeniu, alături de reprezentanți ai autorităților centrale din domeniul educației și protecției mediului, au avut ocazia să se familiarizeze cu modele educaționale din SUA, precum și cu impactul acestora asupra sectorului silvic. În acest context, au fost prezentate diverse modalități prin care agențiile pentru resurse naturale, sectorul privat, organizațiile non-guvernamentale și universitățile colaborează pentru a dezvolta forța de muncă necesară în gestionarea resurselor naturale, precum și procesele prin care instituțiile de învățământ superior creează și implementează programe de studii dedicate acestui sector.

În cadrul prezentărilor și discuțiilor, au fost abordate fundamentele managementului resurselor naturale în raport cu ariile protejate și actorii implicați. Specialiștii de la U.S. Forest Service, Keith Bosak, profesor la Universitatea Montana, și Jonathan Dorman, expert în managementul activităților de recreere din cadrul Bitterroot National Forest, SUA, au oferit exemple de programe educaționale din SUA, incluzând oportunități practice pentru studenți și cadre didactice în colaborare cu piața muncii. De asemenea, au fost organizate discuții și activități de grup pentru îmbunătățirea competențelor profesionale, axându-se pe soluții pentru gestionarea și dezvoltarea resurselor umane într-un mediu în continuă schimbare, precum și pe elaborarea hărților situaționale și a planurilor de acțiune.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului „Programe de studii în domeniul Silvicultură și Managementul Resurselor Naturale în învățământul superior”, implementat de AO EcoContact și finanțat de către USDA Forest Service International Programs. Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea forței de muncă în domeniul managementului resurselor naturale, în special al silviculturii, prin adaptarea programelor educaționale la nevoile actuale ale angajatorilor și crearea de oportunități de învățare eficiente pentru studenții și profesioniștii din acest domeniu.

Menționăm că atelierele de lucru au fost precedate de o evaluare a situației în Republica Moldova privind programele de studii existente la etapa actuală în instituțiile de învățământ care oferă specialitatea Silvicultură și grădini publice. Cercetarea a constat în realizarea de focus grupuri, chestionare și interviuri, aplicate pe un eșantion de peste 200 de respondenți, pentru a identifica provocările cu care se confruntă atât sistemul de învățământ, cât și instituțiile de resort.

 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.