Aspecte ale investigării și examinării infracțiunilor ecologice din domeniul silvic, cinegetic și piscicol – discutate de judecători și procurori

Aspecte ale investigării și examinării infracțiunilor ecologice din domeniul silvic, cinegetic și piscicol – discutate de judecători și procurori

Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice din domeniul silvic, cinegetic și piscicol au fost discutate în cadrul atelierului destinat judecătorilor și procurorilor, organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat cu suportul Suediei.

În cadrul atelierului, organizat de către EcoContact în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și Ministerul Mediului, a fost discutat cadrul normativ și instituțional din domeniul gestionării  fondului forestier, piscicol și cinegetic, precum și regimul de administrare a ariilor naturale protejate.

Dezbaterile s-au axat și pe răspunsul judiciar în cazul delictelor ecologice, incluzând prezentarea cazurilor în instanța de judecată și practica instanțelor naționale. De asemenea, au fost abordate aspecte referitoare la cadrul legislativ al infracțiunilor ecologice din domeniul fondului cinegetic și piscicol, prin exemple practice și studii de caz privind investigarea acestora, prezentate de către colaboratori ai Inspectoratului pentru protecția mediului.

Reieșind din consecințele crizei energetice, fenomenul tăierilor ilegale reprezintă una din cele mai frecvente încălcări depistate de entitățile publice cu atribuții de control în domeniul protecției mediului. Un alt aspect important, menționat de către participanți ai seminarului a fost faptul că cel mai mare impediment la investigarea infracțiunii calificată în temeiul art.231 CP al RM (Tăierea ilegală a vegetației forestiere) este calcularea prejudiciului adus fondului forestier. Acesta se efectuează conform metodologiei reglementate de Codul Silvic, care este depășită și stabilește sume minime în coraport cu prejudiciul real adus mediului în timp.

Totodată, participații seminarului au subliniat și deficiențe în investigarea cauzelor de mediu asociate cu insuficiența laboratoarelor acreditate, în special, în teritoriu, întârzierea recepționării rezultatelor, precum și insuficiența cadrelor.

Tematica atelierului de instruire se pliază inclusiv pe campania de informare pe care Asociația EcoContact o desfășoară pe parcursul lunii mai privind problemele de mediu: Importanța și regulile de conduită în ariile naturale protejate

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.