31 octombrie – Ziua Internațională de acțiune pentru Marea Neagră

31 octombrie – Ziua Internațională de acțiune pentru Marea Neagră

Astăzi, 31 octombrie, marcăm a 28-a aniversare a semnării Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră. Acest acord, semnat de România, Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia și Ucraina la Istanbul, a fost un pas esențial în protejarea și reabilitarea ecosistemului marin.

Marea Neagră, cu o suprafață de 423.488 km², se confruntă cu multiple provocări ecologice. Deversările necontrolate, pescuitul excesiv și reziduurile provenite din 17 țări au dus la dezechilibre grave în acest ecosistem vital. Situația s-a agravat și mai mult în ultimii ani, după agresiunea rusă din Ucraina, în special după deflagrația de la barajul Nova Kahovka, urmare a căreia în Bulgaria și Ucraina valurile Mării Negre au adus la mal dovezi clare ale dezastrului ecologic iminent.

Deși are doar acces pe cale fluvială la mare,  Republica Moldova este bine interconectată cu spațiul Mării Negre. Factorii istorici, de mediu și economici au influențat pozitiv cooperarea continuă cu țările din regiunea Mării Negre, atât la nivel bilateral, cât și multilateral.

În context, în luna mai 2019, a fost lansată Agenda Maritimă Comună (CMA) pentru Marea Neagră, în cadrul unei reuniuni ministeriale a statelor riverane ale Mării Negre, cu sprijinul Comisiei Europene. Inițiativa a fost concepută pentru a consolida cooperarea regională în domeniul maritim și pentru a contribui la dezvoltarea economică durabilă a regiunii Mării Negre. Iar în luna martie curent, Republica Moldova a preluat Președinția Agendei Maritime Comune (CMA) pentru Marea Neagră.

Comisia Mării Negre este organismul regional însărcinat cu punerea în aplicare a Convenției de la București, semnată de cele șase țări riverane în 1992. La 31 octombrie 1996, țările de la Marea Neagră au semnat, de asemenea, Planul strategic de acțiune pentru reabilitarea și protecția Mării Negre. Acest plan a definit măsurile politice, acțiunile și calendarele necesare pentru atingerea obiectivelor de mediu ale Convenției de la București. Planul strategic de acțiune pentru Marea Neagră recunoaște că este necesară o acțiune colectivă din partea tuturor țărilor de la Marea Neagră pentru a reduce impactul poluării asupra ecosistemului Mării Negre. Sunt necesare acțiuni din partea tuturor părților interesate, precum și din partea fiecărei persoane care trăiește în regiune.

Blacksea International Day 2024

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.