22 mai – Ziua internațională a diversității biologice

22 mai – Ziua internațională a diversității biologice

Ziua Internațională pentru Biodiversitate este sărbătorită în fiecare an pe 22 mai, cu scopul de a marca adoptarea textului Convenției privind Diversitatea Biologică (CDB) la 22 mai 1992. Aceasta reprezintă o oportunitate unică de a oferi un sprijin larg pentru Convenție, protocoalele sale și acțiunile-cadru aferente, inclusiv pentru promovarea și îndeplinirea obiectivelor Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal (GBF).

Cadrul global de biodiversitate Kunming-Montreal (GBF) a fost adoptat la 19 decembrie 2022 în timpul celei de-a cincisprezecea reuniuni a Conferinței părților (COP 15). Denumit și Planul pentru Biodiversitate, acesta susține atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă bazându-se pe planurile strategice anterioare ale Convenției și stabilește o cale ambițioasă pentru a ajunge la viziunea globală a unei „lumi care trăiește în armonie cu natura”.

„Fii parte a planului” – tema Zilei Internaționale pentru Biodiversitate 2024, este un apel către toți actorii implicați în acțiuni de combatere și inversare a declinului biodiversității prin promovarea implementării celor 4 scopuri majore și 23 obiective stabilite în Planul pentru Biodiversitate (GBF) până în 2050.

În această zi suntem cu toții invitați să ne conectăm cu natura, să înțelegem importanța pe care o are biodiversitatea în asigurarea sustenabilității mediului nostru natural, să fim conștienți de problemele cu care se confruntă aceasta și să acționăm pentru a conserva și proteja diversitatea vieții pe Pământ.

Acționând cu grijă față de mediul în care trăim, fiecare dintre noi poate fi parte a planului. Vă îndemnăm să urmați și să includeți în practica de zi cu zi acțiuni simple, dar cu impact mare.

Vezi mai jos câțiva pași ușor de urmat în acest sens:

Protejează și restaurează

  • Alimentează-te sănătos, preferabil cu produse locale. Consumul moderat de carne și pește reduce presiunea asupra resurselor naturale. Alege fructe și legume de sezon.
  • Diminuează risipa făcând cumpărături responsabile. Compostează resturile alimentare. Repară, reutilizează și reciclează tot ce este posibil, de la electrocasnice la îmbrăcăminte.
  • Învață cum folosirea substanțelor chimice (de exemplu: substanțele chimice conținute în detergenți, pesticide și cosmetice) afectează biodiversitatea și folosește aceste cunoștințe pentru a adopta alternative prietenoase mediului înconjurător.

Fii în armonie cu natura

  • Alege produse proaspete locale și sprijină produsele bio. Oferă prioritate produselor cu certificări privind comerțul echitabil sau cele cu etichete prietenoase mediului atunci când iei decizii de cumpărare.
  • Sprijină și promovează turismul ecologic. Alege destinațiile apropiate pentru a nu lăsa o amprentă de carbon enormă. Explică importanța și valoarea biodiversității celor din jurul tău. Există o multitudine de activități distractive ce pot fi realizate  evitându-le pe cele care dăunează faunei și florei.

Partajează beneficiile în mod corect

  • Află despre conceptul de partajare a beneficiilor stipulat în articolul 15 „Accesul la Resurse Genetice” din Convenția privind Diversitatea Biologică și Protocolul de la Nagoya care îl completează.
  • Respectă cunoștințele, practicile și inovațiile comunităților locale în legătură cu biodiversitatea și recunoaște-le drepturile asupra terenurilor și resurselor.

Investește și colaborează

  • Informează-te despre politicile de responsabilitate socială corporativă înainte de a cumpăra produsele unei companii. Investește în afaceri ecologice sau începe o afacere ecologică proprie.
  • Interacționează cu oficialii politici din regiunea ta și/sau cu reprezentanții locali și solicită informații despre acțiunile autorităților în implementarea Planului pentru Biodiversitate.Idb 2024

 Sursa: https://www.cbd.int/biodiversity-day

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.