21 mai: Ziua rețelei europene Natura 2000

21 mai: Ziua rețelei europene Natura 2000

La 21 mai sărbătorim Ziua Rețelei Ecologice Europene Natura 2000. Este data adoptării în 1992 a Directivei Uniunii Europene privind habitatele, cât și a programului LIFE. Această directivă împreună cu Directiva privind păsările (adoptată în 1979) au devenit o bază a rețelei Uniunii Europene de Arii Protejate Natura 2000.

Ce reprezintă Natura 2000?

Natura 2000 este o rețea ecologică de arii protejate ce are scopul să mențină într-o stare de conservare favorabilă o selecție a celor mai importante tipuri de habitate și specii ale Europei, constituind unul dintre instrumentele principale pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul UE. Rețeaua Natura 2000 a fost constituită nu doar pentru protejarea naturii, ci și pentru menținerea bogățiilor naturale pe termen lung și pentru a asigura resursele necesare dezvoltării socio-economice durabile. Rețeaua Natura 2000 este considerată, prin urmare, ca fiind contribuția statelor membre UE la rețeaua Emerald.  Republica Moldova prin modificarea Legii nr. 94/2007 cu privire la rețeaua ecologică a constituit rețeaua Emerald în scopul protejării zonelor de interes special.

Ce este programul LIFE?

LIFE este instrumentul financiar al UE care sprijină proiecte de mediu, de conservare a naturii și de acțiune în domeniul schimbărilor climatice în întreaga Uniune. Susține proiectele care contribuie la punerea în aplicare a directivelor UE privind păsările și habitatele, rețeaua Natura 2000 și care contribuie la obiectivul UE de a stopa pierderea biodiversității.

Republica Moldova implementează în prezent primul proiect susținut în cadrul programului LIFE -Proiectul ”Foaia de parcurs pentru alinierea managementului rețelei Emerald în Republica Moldova către standardele NATURA 2000” (LIFE RENATA), cofinanțat de Uniunea Europeană și implementat de consorțiul constituit din șase organizații partenere: Lever S.A. Development Consultants, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS), Centrul Grecesc Biotop și Zone Umede, kartECO, AO EcoContact și Ministerul Mediului al Republicii Moldova în calitate de partener asociat.

Proiectul are drept scop desfășurarea acțiunilor primare de tranzit de la Rețeaua Emerald la standardele Natura 2000, odată cu intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Pentru a afla toate noutățile și realizările proiectului, vă îndemnăm să urmăriți pagina: https://www.facebook.com/profile.php?id=61558079678468&sk=photos

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.