În fiecare an, data de 2 februarie consemnează Ziua Mondială a Zonelor Umede. Aceasta este ziua în care, în anul 1971, în orașul iranian Ramsar a fost adoptată Convenția asupra zonelor umede de importanță internațională. Convenția Ramsar este unul dintre primele documente internaționale referitoare la conservarea patrimoniului natural. Documentul a fost ratificat de Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 504 -XIV din 14 iulie 1999, devenind astfel membru al Convenţiei în anul 2000, atunci când a fost recunoscută prima Zonă Ramsar din țara noastră „Lacurile Prutului de Jos” (20 iunie 2000). Au urmat apoi, Zona Ramsar „Nistrul Inferior” (20 august 2003) și Zona Ramsar „Unguri-Holoşniţa” (14 septembrie 2005), toate împreună având o suprafață de 94 705 ha.
Datorită bogăției de resurse pe care le oferă omenirii de mii de ani, zonele umede au un rol esențial pentru supraviețuire și evoluție. De aceea, întinderile respective de ape trebuie protejate atât pentru fauna și flora care alcătuiesc aceste habitate, cât și pentru valoarea culturală, științifică, ecologică, economică și recreativă a resurselor acestora.
Rolul Zonelor Umede trebuie privit într-o optică multidimensională, întrucât acestea
Din păcate, schimbările climatice, suprapopularea și, implicit, utilizarea irațională a terenurilor precum și a resurselor de apă de către om, sunt cauze care duc la degradarea acestor zone, a căror pierdere poate fi ireversibilă.
Convenția Ramsar stabilește pentru statele părți, în primul rând, cerința de a elabora și aplica planurile de amenajare, astfel încât să fie favorizată conservarea acestor zone prin crearea de rezervații și utilizarea ratională a resurselor naturale ale acestora.
În realizarea angajamentelor respective, AO EcoContact, cu suportul Agenției Austriece de Dezvoltare și in colaborare cu partenerii locali Societatea Ecologică Biotica și Centrul de Consultanţă Ecologică Cahul, implementează două mari proiecte menite să contribuie la echilibrarea și prezervarea ecosistemelor și la consolidarea măsurilor de reziliență la schimbările climatice în Zonele Ramsar din țară, precum Nistrul de Jos și Prutul de Jos.