Astăzi se împlinește un deceniu de conștientizare a importanței solurilor – una dintre resursele naturale de importanță majoră, 5 decembrie fiind marcată Ziua mondială a solurilor. Această zi, aprobată în unanimitate la conferința FAO din iunie 2013 și adoptată oficial la cea de-a 68-a Adunare Generală a ONU, urmărește să atragă atenția asupra importanței unui sol sănătos și să promoveze gestionarea durabilă a resurselor solului.
În acest an, evenimentele dedicate Zilei mondiale a solului se desfășoară sub genericul ”Protejarea solurilor: măsurare, monitorizare, gestionare” pentru a evidenția importanța datelor și a informațiilor exacte despre sol, care contribuie la înțelegerea caracteristicilor solurilor și sprijină luarea deciziilor cu privire la managementul durabil al acestora.
Cercetările efectuate de-a lungul anilor privind solurile din Republica Moldova au condus la crearea unei imagini mai clare şi de ansamblu asupra situației solurilor, a calităţii şi fertilităţii acestora, stabilind că cernoziomul este tipul genetic de sol zonal care predomină pe teritoriul țării, circa 75 % şi prezintă cea mai importantă bogăție naturală a Moldovei. Totodată, anul acesta, în cadrul Congresului Mondial al Societăților pentru Știința Solului, desfășurat în perioada 19-21 mai 2024 în orașul italian Florența, cernoziomul a fost declarat drept „Solul anului 2024”.
Totuși, schimbările climatice și activitatea umană cauzează degradarea și eroziunea solurilor, perturbând echilibrul natural și reducând infiltrarea apei. Aceste procese afectează disponibilitatea apei pentru viață și scad nivelul de vitamine și nutrienți din alimente.
Ce practici putem adopta pentru a nu dăuna sănătăţii solului, dar şi pentru a îmbunătăţi pe cât e posibil calitatea acestuia?
#Prelucrarea minimă a solului prin practicarea agriculturii fără arătură (no-till) sau minim-till.
#Alternarea culturilor pe același teren pentru a preveni epuizarea solului.
#Transformarea resturilor vegetale în compost și încorporarea acestuia în sol.
#Promovarea îngrășămintelor organice în locul celor chimice.
#Tratarea și dispersarea controlată a apelor uzate.
#Colectarea și reciclarea plasticului, a sticlei şi a metalelor.
#Predarea medicamentelor expirate sau neutilizate la punctele specializate de colectare.
Să nu uităm că peste 95% din alimentele noastre provin din sol, iar sănătatea acestuia influențează direct atât calitatea, cât și cantitatea hranei pe care o consumăm. Să avem grijă de solurile noastre!
Sursa:
https://www.un.org/en/observances/world-soil-day