Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor: Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre

Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor: Implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre

În 2024, Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, celebrată anual la 13 octombrie, pune accentul pe rolul educației în protejarea și implicarea copiilor și a tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre.

Dezastrele s-au produs în numeroase rânduri de-a lungul anilor, multe dintre acestea, adesea agravate de schimbările climatice, reprezentând amenințări semnificative pentru bunăstarea a milioane de oameni, în special a copiilor și a tinerilor. Potrivit UNICEF aproximativ un miliard de copii din întreaga lume sunt expuși unui risc extrem de ridicat din cauza impactului climatic și a dezastrelor conexe. Astfel, pentru îndeplinirea obiectivelor stipulate în Cadrul Sendai pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre 2015-2030, informarea și educarea sunt procese-cheie ce oferă copiilor și tinerilor oportunități de a contribui la reducerea riscurilor de dezastre și de a face față provocărilor cauzate de acestea.

Desemnată prin rezoluția 64/200 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în  2009 pentru a fi marcată anual la 13 octombrie, Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor  reprezintă un moment esențial pentru promovarea unei culturi globale orientată spre reducerea efectelor dezastrelor, inclusiv prin prevenire, atenuare și pregătire față de aceste fenomene distructive.

Așa cum, în linii generale, există cutremure, inundații și uragane – fenomene naturale, există și pericole provocate de factorul uman, precum poluarea și accidentele industriale. Prin urmare, este esențial ca problema dezastrelor să fie privită în ansamblu, prin adoptarea de strategii proactive la nivel central, de prevenire și răspuns, astfel încât să fie reduse la minimum efectele negative asupra vieții umane și a mediului înconjurător, și prin educarea și creșterea gradului de conștientizare în rândul populației.

Conform informațiilor Ministerului Afacerilor Interne, din 9 octombrie curent, Republica Moldova va avea un sistem de avertizare a cetățenilor, în situații de urgență și calamități naturale, prin intermediul telefoanelor mobile. De asemenea, este prevăzută eficientizarea serviciilor hidrometeorologice: vor fi modernizate sistemele de observare hidrometeorologică, îmbunătățite capacitățile de prognoză ale Serviciului Hidrometeorologic de Stat și consolidată colaborarea instituțională și regională pe acest segment.

Printre cele mai frecvente fenomene naturale, care au paralizat orașe și sate din Republica Moldova timp de câteva zile, cauzând numeroase pagube materiale, se numără inundațiile de la mijlocul lunii septembrie curent, provocate de ciclonul Boris care a afectat grav Europa Centrală și de Est.

Verifică în lista de mai jos câteva sfaturi utile de prevenire și comportament în caz de inundații, pe care poate nu le cunoști încă sau, dimpotrivă, reconfirmă-ți cunoștințele:

#Urmărește canalele de informare oficiale pentru a afla despre alertele de vreme severă și recomandările autorităților. Ține cont de acestea!

#Discută cu copiii sau cu persoanele vulnerabile și asigură-te că aceștia cunosc despre pericolele inundațiilor și măsurile de protecție și comportament.

#Evită apele în mișcare și nu încerca să traversezi drumuri inundate.

#Învață căile de evacuare din clădirea în care locuiești sau lucrezi.

#Participă la exerciții de simulare pentru a-ți exersa reacțiile și pentru a fi pregătit în fața unei situații reale de dezastru.

#Creează o listă cu numere de telefon esențiale, inclusiv ale autorităților locale.

#Participă la acțiuni de plantare în comunitățile din care faci parte. Plantațiile de copaci contribuie la creșterea capacității terenurilor de a reține surplusul de apă rezultat din precipitații.

#Obișnuiești să te odihnești pe malul râurilor?! Asigură-te că sortezi și depozitezi corect deșeurile. Râurile colmatate și pline de gunoaie reprezintă un pericol real pentru localitățile din apropiere în caz de inundații.

Pe 13 octombrie, de Ziua internațională pentru reducerea riscurilor dezastrelor, precum și în fiecare zi, vă îndemnăm să ne familiarizăm copiii, să ne documentăm și să acționăm din perspectiva protejării viitorului nostru. Educația este cheia, iar fiecare dintre noi are un rol important. Prin prevenire și pregătire, putem transforma amenințările în oportunități de solidaritate și inovație. Fiecare acțiune contează! Împreună putem construi un viitor mai sigur.

Surse: https://www.un.org/en/observances/disaster-reduction-day

https://www.unicef.org/disaster-risk-reduction-and-recovery

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.