Ședință de lucru „Prezentarea rezultatelor studiului privind identificarea lacunelor în depistarea și sancționarea infracțiunilor ecologice”

Ședință de lucru „Prezentarea rezultatelor studiului privind identificarea lacunelor în depistarea și sancționarea infracțiunilor ecologice”

În data de 21.01.2022 a avut loc ședința de lucru în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele studiului privind identificarea lacunelor în depistarea și sancționarea infracțiunilor ecologice în cadrul proiectului „Contracararea infracțiunilor ecologice pentru un mediu curat”  implementat de AO EcoContact și finanțat de Fundația Soros Moldova.

Scopul studiului este evaluarea situației actuale în domeniul investigării infracțiunilor ecologice (cu accent pe cauzele din domeniul gestionării apei, gestionării zonelor verzi și fondului forestier, și gestionării deșeurilor rezultate în urma activității de construcție).

Ulterior Studiului (Gap Analyses) va fi elaborată o foaie de parcurs (Road Map) care va oferi o imagine de ansamblu actualizată privind provocările materiale și procedurale asupra conducerii și exercitării urmăririi penale, a prezentării învinuirii în instanța de judecată pe cazurile de infracțiuni ecologice. Cercetarea reflectă activitatea și provocările Procuraturii Generale, a Secției „Investigarea fraudelor contra mediului și intereselor publice”, a subdiviziunilor teritoriale ale Procuraturii și a Inspectoratului de Protecție a Mediului, sesizate în perioada 2018-2021.

O sesiune aparte a fost dedicată experților EcoContact unde au relevat principalele probleme constatate în aceste domenii, cum ar fi cadrul normativ învechit și neacordat cu prevederile legislației UE și a situației actuale, lipsa unor metodologii eficiente de calculare a prejudiciului cauzat mediului, dificultatea în stabilirea legăturii cauzale între poluarea resurselor naturale și prejudiciul cauzat.

La eveniment, în format hibrid, au participat reprezentanți ai Procuraturii Generale, a Inspectoratului Protecției Mediului, ai Ministerului Mediului, ai Fundației Soros din Moldova și ai asociațiilor obștești.

Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului ”Contracararea infracțiunilor ecologice pentru un mediu curat”, implementat de AO EcoContact cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.