Începând cu luna septembrie 2023, beneficiarul Programului de Granturi Mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, AO EcoVisio, implementează proiectul: „Creșterea rezilienței satului Volintir în fața schimbărilor climatice”. Bugetul total al proiectului este 450 000 MDL, din care valoarea grantului oferit cu suportul financiar al Suediei constituie 400 000 MDL, iar 50 000 MDL reprezintă contribuția proprie a beneficiarului.
Proiectul, aflat în derulare până la 31 august 2024, cuprinde următoarele obiective de bază: diminuarea cheltuielilor de energie termică din grădinița s. Volintiri, r. Ștefan Vodă cu cel puțin 50% prin instalarea sistemului de încălzire în baza de biomasă; încurajarea comunității de părinți să-și eficientizeze energetic casele; sporirea gradului de informare a populației și a autorităților publice locale privind eficiența energetică, legislația de mediu privind combaterea și sancționarea arderii deșeurilor; introducerea practicii de compostare a deșeurilor organice la nivel de comunitate.
Astfel, pe parcursul primelor 4 luni de implementare a proiectului, AO EcoVisio au achiziționat și instalat un cazan de încălzire pe biomasă în grădinița din s. Volintiri. Acesta, având un randament de eficacitate de 85%, va contribui la asigurarea încălzirii termice a celor 834 m2 ai grădiniței, pe care o frecventează anual circa 140 de copii și în care își desfășoară activitatea peste 20 de angajați. Totodată, cazanul va asigura activitatea grădiniței pe întreaga perioadă rece a anului, fiind redus și riscul de închidere a acesteia în cazul unei crize energetice.
În scopul sporirii gradului de informare a populației și a autorităților publice locale privind eficiența energetică, în localitate au fost organizate trei instruiri la acest subiect și o instruire despre pregătirea caselor pentru perioada rece a anului, cu participarea a peste 50 de localnici. Iar pentru a populariza și mai mult proiectul, a fost realizat un video reportaj în parteneriat cu Studio-L Canal TV regional Căușeni. Totodată, au fost create trei postere a câte 5 exemplare la temele: „Arderea deșeurilor dăunează grav și se amendează”, „Cum faci compost” și „Scapă de deșeuri într-un mod sănătos”, care au fost amplasate pe panourile informative lângă grădiniță și magazinele din sat.
Programul de granturi mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde” vizează susținerea inițiativelor ONG-urilor privind soluționarea problemelor de mediu locale, promovarea, sprijinul și facilitarea participării publicului la luarea deciziilor și elaborarea regulamentelor locale cu aspecte de mediu. Acesta este parte a proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, finanțat de Suedia şi implementat de Asociația Obștească EcoContact.
În prezent se desfășoară cea de-a treia ediție a Programului de granturi mici pentru ONG-uri: ”Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și justiție verde”. În context, organizațiile eligibile sunt invitate să participe la concurs.