Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb: „Viitorul luminos începe fără plumb”

Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb: „Viitorul luminos începe fără plumb”

În perioada 20-26 octombrie 2024, se desfășoară cea de-a XII-a ediție a săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb (ILPPW), organizată de Organizația Mondială a Sănătății cu scopul de a atrage atenția asupra impactului expunerii la plumb asupra sănătății și de a accelera eforturile țărilor privind eliminarea utilizării plumbului în vopsele prin adoptarea măsurilor de reglementare la nivel național.

Campania din acest an, intitulată „Viitorul luminos începe fără plumb,” reamintește guvernelor, organizațiilor societății civile, partenerilor din domeniul sănătății, industriei și altor părți interesate despre riscurile inacceptabile ale expunerii la plumb și necesitatea de a acționa pentru protejarea sănătății copiilor.

Plumbul este un metal toxic care se găsește în mod natural în scoarța Pământului. Utilizarea acestuia pe scară largă în produse precum pigmenți, vopsele, vitralii, articole din cristal cu plumb, muniție, glazuri ceramice, bijuterii, jucării și unele produse cosmetice și medicamente tradiționale a condus la o contaminare extinsă a mediului și expunere umană, cauzând probleme semnificative de sănătate publică la nivel global.

Expunerea la plumb, în special în copilărie, rămâne o preocupare majoră pentru furnizorii de servicii de sănătate și oficialii din domeniul sănătății publice la nivel mondial. Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la intoxicația cu plumb, deoarece pot absorbi de 4–5 ori mai mult plumb decât adulții dintr-o doză ingerată.

Fiecare alegere de a folosi produse ecologice, de a promova educația privind toxinele din mediu și de a dezvolta soluții inovatoare contribuie la crearea unui viitor fără plumb, mai sigur și sănătos pentru noi toți, inclusiv pentru vietățile ce ne înconjoară. Învățarea și conștientizarea riscurilor este primul pas pe care îl putem face. Iată ce este important să cunoaștem:

#Niciun nivel de expunere la plumb nu este sigur. Plumbul poate fi prezent în vopseaua utilizată în locuințe și școli, precum și pentru terenurile de joacă și jucării.

#Multe dintre efectele plumbului asupra sistemului nervos rămân pentru toată viața și pot include scăderea IQ-ului, dificultăți de învățare, iritabilitate și comportament antisocial.

#Plumbul eliminat în natură contaminează aerul, apa și solul, ceea ce poate duce la răspândirea intoxicațiilor cu plumb.

#Anumite produse cosmetice, vopsele, glazuri pentru ceramică, bateriile reîncărcabile, țevi și materiale sanitare pot crește riscul de intoxicații cu plumb.

#Copiii trebuie încurajați să se spele pe mâini regulat, iar sticlele și jucăriile acestora trebuie menținute curate pentru a evita intoxicațiile cu plumb.

#Impactul nociv al expunerii la plumb asupra sănătății poate fi prevenit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la etapa actuală, 48% dintre țări au confirmat că dețin reglementări legale obligatorii privind producția, importul, vânzarea și utilizarea vopselelor pe bază de plumb.

Sursa: https://www.who.int/campaigns/international-lead-poisoning-prevention-week/2024

Ilppw 2024

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.