EcoContact participă la cea de-a 15-a reuniune anuală a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 14 – 16 noiembrie curent. Scopul întrunirii vizează intensificarea colaborării dintre UE, statele membre ale UE, guvernele și societatea civilă din Parteneriatul Estic, cu un accent deosebit pe domeniul vital al bunei guvernanțe și al statului de drept.
Evenimentul a adunat peste 250 de reprezentanți ai organizațiilor societății civile, precum și factori de decizie din cadrul Parteneriatului Estic și din UE, pentru a discuta despre viitoarea formă a cooperării multilaterale din cadrul platformei, despre rolul societății civile și despre modul în care se poate asigura durabilitatea Parteneriatului Estic.
În debutul Reuniunii, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj video în care a menționat că acest eveniment este un bun prilej pentru a reflecta asupra valorilor pe care Parteneriatul Estic le oferă societății și oamenilor. Totodată, președinta țării a subliniat că societatea civilă reprezintă coloana vertebrală a societății democratice și joacă un rol esențial în apărarea democrației și în promovarea reformelor, constituind vocea celor care caută schimbări.
În cadrul reuniunii au fost abordate subiecte ce vizează evaluarea schimbărilor care au avut loc în cadrul politicii Parteneriatului Estic și în regiune după declanșarea războiului în Ucraina; atacurile cibernetice și amenințările hibride, inclusiv modul în care UE și țările din Parteneriatul Estic se pot consolida reciproc printr-o cooperare mai strânsă. Totodată, s-a discutat despre mediu favorabil pentru societatea civilă, valorile europene și rolul acesteia în procesul de integrare europeană. În mod special, au fost menționate eforturile de explorarea a sinergiilor dintre politica Parteneriatului Estic și agenda de extindere, inclusiv consolidarea cooperării cu Balcanii de Vest și Asia Centrală.
EcoContact a participat în calitate de în Grupul de Lucru nr.3 al Platformei Naționale ”Mediul, schimbările climatic și securitatea energetică”, care vizează încurajarea cooperării și a schimbului de experiență privind problemele de guvernanță de mediu, schimbările climatice și green economy.