Tematica lunii martie, din cadrul campaniei de informare și sensibilizare cu privire la probleme de mediu, este ”Pășunatul ilegal”. În cadrul acestei campanii, EcoContact abordează lunar subiecte stringente din domeniul vizat, astfel promovând accesul la informații privind mediul și creșterea participării publicului la procesul de luare a deciziilor.
Care sunt efectele pășunatului ilegal
Păscutul în timpul iernii, când pământul este umed sau înghețat, duce la distrugerea și eroziunea solului, reducerea producerii de plante cu până la 50%. Astfel, presiunea pe pajiști crește, expunându-le la o degradare accelerată, atât ca proprietăți texturale și fizice ale solului, cât și prin diminuarea biodiversității. Pășunile au nevoie de un răgaz de câteva luni pentru restabilire. Iar intensificarea pășunatului în aceasta perioadă nu duce decât la scăderea pășunelor, și respectiv lipsa de iarbă pentru consumul animalelor.
Totodată, suprafața de sol umed sau înghețat este distrusă în timp ce oile sau vacile se plimbă în timpul iernii pe pășuni. Tasarea solului înghețat afectează în mod negativ structura acestuia și facilitează instalarea proceselor de versant: șiroire, ravinări și chiar alunecări de teren. În scurt timp pășunile degradează, scăzând atât cantitatea de furaje, cât mai ales calitatea lor.
Prevederile legale
Este de menționat că fiecare autoritate Publică locale, conform legislației, trebuie să adopte și să aducă la cunoștință deținătorilor de animale care este regulamentul de pășunat. Regulamentul este aprobat de către Consiliul Local și reprezintă un document de Ghidare pentru actualii și viitorii deținători de animale ce pasc pe pășuni.
Pentru protecția mediului, dar și a sănătății oamenilor, inclusiv a animalelor, cadrul legal prevede sancțiuni cu amenzi de la 6 la 12 unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 12 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere pentru păşunatul animalelor pe terenurile proprietate publică a unității administrativ-teritoriale în altă perioadă a anului decât în cea stabilită de către autoritatea administrației publice locale, păşunatul în comun al grupurilor de animale de diferite specii, păşunatul animalelor bolnave de boli oficial notificabile. (Codului Contravențional, Articolul1261)
Unele dintre regulile generae necesare de prevăzut și aplicat în Regulamentele locale vizează:
Pentru mai multe informații privind aplicarea legislația de mediu, dar și pentru a solicita asistență juridică gratuită în acest sens, puteți contacta AO EcoContact la nr. 022-99-61-62 sau puteți scrie la adresa de email office@ecocontact.md.