Nistrul de Jos – zonă cheie pentru conservarea biodiversităţii naţionale

Nistrul de Jos – zonă cheie pentru conservarea biodiversităţii naţionale

Republica Moldova este vulnerabilă la schimbări climatice, care duc la transformări de ecosisteme şi deficit de resurse acvatice. În acelaşi timp, frecvenţa crescută a secetelor şi inundaţiilor provoacă dezechilibre şi modificări în conservarea biodiversităţii.

Moldova 300x200

Sursa foto: provincial.md

Conform prognozelor, în următorii ani populaţia ţării va duce tot mai multă lipsă de resurse acvatice, atât pentru consumul personal, cât şi pentru cel agricol sau industrial. Deficitul de apă provocat atât de schimbări climatice, cât şi de creşterea consumului, va fi resimţit cel mai mult în zonele adiacente a râului Răut, precum şi a bazinului Nistrului de Sus şi Jos. În aceste regiuni, doar necesităţile de irigare vor creşte cu 10-15% către 2040. Mai mult, creşterile în temperatură şi diminuarea precipitaţiilor vor afecta şi sectorul forestier, provocând pierderea unor importante fâşii de păduri.

În 2003, zona Nistrului de Jos a fost recunoscută internaţional drept zonă umedă Ramsar. Biodiversitatea acesteia este mai mare comparativ cu orice altă zonă protejată din ţară şi include o serie impresionantă de specii rare de plante şi păsări.

Comunităţile adiacente zonei se aprovizionează cu apă din fluviul Nistru, însă capacităţile acestora sunt reduse. Rezervoarele de apă sunt învechite, iar autorităţile locale nu au resurse financiare suficiente pentru dezvoltarea sistemelor de aprovizionare cu apă şi de canalizare.

Centurile de protecţie a râului au fost parţial restabilite, însă regiuni întregi din zonă necesită lucrări de împădurire pentru a preveni eroziunea solului. Astfel de lucrări permit adaptarea zonei la schimbări climatice şi utilizarea potenţialului acesteia inclusiv în scopuri turistice.

Mai mult, în ultimii ani, au fost depuse eforturi de a transforma zona în Parc Naţional. Pe lîngă protejarea biodiversităţii, statutul de parc naţional ar deschide noi oportunităţi de antreprenoriat pentru populaţia locală. Atracţiile turistice ar putea fi restabilite, iar meşteşugarii locali ar putea promova mai uşor specificul cultural al zonei.

EcoContact în parteneriat cu BIOTICA, cu suportul financiar al Programului de Cooperare Austriacă  lansează proiectul „Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” (2017-2021)”. Proiectul are drept scop să asigure funcţionalitatea pe termen lung a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” prin îmbunătăţirea condiţiilor de protecţie, măsurilor de adaptare şi rezilienţă la schimbările climatice a populaţiei din zonă. Deasemenea, proiectul vine în susiţinerea creării Parcului Naţional „Nistrul de Jos” şi valorificarea potenţialului turistic al acestuia.

Viziunile şi opiniile exprimate în articol nu reflectă neapărat poziţia Agenţiei pentru Dezvoltare Austriacă.

Programul de Cooperare Austriacă pentru Dezvoltare sprijină țările din Africa, Asia, Europa de Sud Est și Est, precum și Caraibe în dezvoltarea lor durabilă. Agenția de Dezvoltare Austriacă (ADA), este unitatea operațională a programului.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.