Life Renata organizează o serie de întâlniri fructuoase la Chișinău

Life Renata organizează o serie de întâlniri fructuoase la Chișinău

Prima săptămână a lunii noiembrie este plină de evenimente pentru proiectul cofinanțat Life Renata, care vizează susținerea Republicii Moldova în avansarea gestionării Rețelei Emerald și alinierea către standardele NATURA 2000. Cea de-a doua reuniune a proiectului, programată pentru 7 noiembrie, urmărește evidențierea progreselor înregistrate prin etapele de referință comune, promovarea colaborării transnaționale și prezentarea următorilor pași în vederea atingerii obiectivelor proiectului.

În perioada 5 – 8 noiembrie curent vor fi desfășurate următoarele evenimente: o sesiune de sinergie între proiecte tematice, un eveniment de consultări, primul training cu participarea experților internaționali și locali. Pentru asigurarea sinergiei între proiecte, pe 5 noiembrie, partenerii de implementare a proiectului Life Renata vor discuta cu implementatorii proiectului "Natura 2000 in Moldova: Promovarea abordării europene a conservării naturii în Moldova”, orientat spre promovarea unei abordări europene pentru conservarea naturii în Moldova.

Momente cheie:

  • Sesiunea de sinergie (5 noiembrie 2024): va include prezentări de proiecte, discuții privind obiectivele comune și oportunitățile de schimb de cunoștințe între implementatorii Life Renata și Natura 2000 in Moldova: Promovarea abordării europene a conservării naturii în Moldova cu contribuția reprezentanților kartECO, Arnika, și ICAS.
  •  Participarea la conferința de presă: Natura 2000 ( 5 noiembrie, 2024): Reprezentanți ai S.E. „BIOTICA”, ai Ambasadei Cehiei, ai UNDP și ai Federației Europene a Rangerilor vor prezenta publicului actualizări despre suportul, realizările și parteneriatele pentru consolidarea rolului inspectorilor voluntari de mediu inspectorii de mediu voluntari și zonele protejate, urmând o sesiune de întrebări și răspunsuri.
  • Sesiuni de instruire și consultare (6 noiembrie 2024): Sesiunile de instruire susținute de experți se vor axa pe directivele UE privind păsările și habitatele, pe cele mai bune practici de guvernanță pentru Natura 2000, alinierea managementului rețelei Emerald în Republica Moldova către standardele NATURA 2000, iar subiectele consultărilor vor varia de la constatări și provocări la sinergia inițiativelor finanțate de Banca Mondială, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și GEF.
  • Revizuirea etapelor proiectului și planificare (7-8 noiembrie 2024): Ultimele zile vor cuprinde discuții aprofundate privind realizările tehnice și financiare ale proiectului, necesitățile viitoare ale proiectului și planurile pentru primul raport privind progresele înregistrate. Lever S.A., coordonatorul proiectului, va conduce aceste sesiuni, asigurând o abordare unitară în vederea atingerii obiectivelor de conservare a naturii din Moldova.

 Despre Life Renata: Proiectul este susținut de Programul LIFE, având ca scop corelarea managementului Rețelei Emerald din Moldova cu standardele stabilite de rețeaua Natura 2000 a UE. Coordonat de Lever S.A. și executat de un consorțiu de parteneri europeni și moldoveni [ICAS, EKBY (GNHM), kartECO, EcoContact] cu o durată de doi ani, proiectul a început în februarie 2024.

Aceste evenimente oferă o oportunitate excelentă pentru părțile interesate, factorii de decizie și practicienii din domeniul mediului de a colabora într-un efort unificat de a îmbunătăți conservarea biodiversității în UE.

Disclaimer

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA). Nici Uniunea Europeană și nici CINEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați: info@liferenata.eu

LIFE RENATA este un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană, ce are drept scop susținerea Republicii Moldova în avansarea gestionării Rețelei Emerald și alinierea către standardele UE pentru conservarea speciilor și habitatelor, prin acordarea de sprijin la nivel legal, tehnic și operațional.  

Proiectul își propune să îmbunătățească competența părților interesate și autorităților relevante prin furnizarea de: 1) înțelegere aprofundată a Directivelor UE privind habitatul; 2) metode, instrumente și materiale gata de utilizare pentru monitorizare și raportare; 3) un hub de cunoștințe și o bază de date GIS; și 4) cunoștințe îmbunătățite și o înțelegere profundă a protecției speciilor și habitatelor Natura 2000 în siturile Emerald existente. 

Parteneriatul de proiect este alcătuit din șase (6) organizații: Lever S.A. Development Consultants (Grecia) în calitate de coordonator de proiect, Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) (Moldova), Centrul Grec pentru Biotopuri și Zone Umede (EKBY), kartECO Consultanță în ingineria de mediu și energie (Grecia), AO EcoContact (Moldova) și Ministerul Mediului al Republicii Moldova. 

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.