Pe 18 octombrie curent, A.O. EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Agenția de implementare a proiectelor de mediu din cadrul Ministerului Mediului din Republica Lituania, a organizat o masă rotundă privind dezvoltarea și aplicarea sistemului depozit pentru ambalaje, în baza experienței Lituaniei și celor mai bune practici europene.
La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice centrale și experții lituanieni Gintaras Varnas și Vaclovas Bajorinas, specialiști cu o bogată experiență în domeniul recuperării și reciclării deșeurilor de ambalaje în Lituania.
Sistemul depozit (DRS – deposit refund system, în engleză) este o modalitate prin care diferite părți angrenate în lanțul producător-consumator-reciclator organizează un sistem de returnare voluntară a ambalajelor, de unică folosință sau reutilizabile, prin folosirea unui stimulent financiar (garanție). Consumatorul plătește un depozit bănesc (garanție) la cumpărarea unui produs ambalat în ambalaj returnabil și își recuperează garanția la returnarea ambalajului într-unul din centrele de colectare special amenajate.
În Lituania, sistemul de garanţie a fost introdus începând cu anul 2016, sub autoritatea Ministerului Mediului. În acelaşi an, sistemul reprimea deja 74% din ambalaje. Astfel sunt colectate recipientele de plastic, metal şi sticlă, de la 0,1 litri la 3 litri. Tipurile de produse vizate sunt bere, cidru şi alte băuturi fermentate, băuturi alcoolice şi nealcoolice mixte, toate tipurile de apă, suc şi nectar, adică băuturile vândute în recipiente de sticlă, plastic (PET) şi metal. Taxa, respectiv garanţia este de 0,10 euro pe unitate de ambalaj.
Reprezentanții Ministerului Mediului s-au referit la cadrul normativ actual privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, propuneri de completare a Legii privind deșeurile nr. 209/2016 și a Regulamentului privind ambalajele nr. 561/2020. De partea cealaltă, experții lituanieni au împărtășit experiența managementului deșeurilor în Lituania și a funcționării sistemului depozit pentru ambalaje.
În cadrul discuțiilor, au fost abordate subiecte ce vizează aspecte normative în aplicarea sistemului depozit pentru ambalaje, precum și aspecte practice de stabilirea și funcționarea sistemului colectiv al producătorilor de ambalaje, în conformitate cu responsabilitatea extinsă a producătorului. De asemenea, s-a discutat despre aspecte fiscale și financiare de introducere a sistemului depozit pentru ambalaje, inclusiv aspecte ce țin de raportare și evidența ambalajelor și deșeurilor de ambalaje către autoritățile de stat.
Seminarul privind dezvoltarea și aplicarea sistemului depozit pentru ambalaje a fost finanțat de Programul de promovare a democraţiei şi cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituaniei.