Evaluarea necesităților și provocărilor privind managementul incendiilor forestiere și de vegetație – masă rotundă organizată de EcoContact, cu sprijinul U. S. Forest Service

Evaluarea necesităților și provocărilor privind managementul incendiilor forestiere și de vegetație – masă rotundă organizată de EcoContact, cu sprijinul U. S. Forest Service

A.O.  EcoContact și U.S. Forest Service au organizat pe 9 august curent, o masă rotundă cu tematica: Managementul răspunsului de urgență privind incendiile de păduri și de vegetație. Scopul evenimentului a fost de a explora și dezvolta abordări integrate pentru prevenirea și gestionarea eficientă a incendiilor de vegetație din Moldova, identificând, totodată, oportunități de sprijin.

La întrunire au participat factori de decizie ai autorităților naționale responsabile de gestionarea situațiilor de urgență și protecția mediului, precum și reprezentanți ai mediului academic, ai ariilor protejate. Din partea instituțiilor de profil au participat reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ai Ministerului Mediului, ai Agenției ”Moldsilva”, ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, precum și ai Institutului de Cercetări si Amenajări Silvice.

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi a declarat: ”Unul dintre obiectivele de bază ale statului, inclusiv prevăzute și în Programul de activitate a Guvernului vizează consolidarea mecanismului național de răspuns în situații excepționale prin asigurarea interoperabilității cu procedurile europene.”

De asemenea, doamna secretar de stat a furnizat și statistica pentru anul 2022, menționând  că pompierii au intervenit la peste 9.000 de incendii de vegetație pe întreg teritoriul țării. Suprafața afectată a depășit 152.000 de hectare de teren. Iar aceste misiuni în arderi de vegetație au reprezentat 1/3 din toate intervențiile realizate de pompieri în anul trecut.

Incendiile de vegetație reprezintă o amenințare constantă asupra vieților omenești, a mediului și biodiversității, a economiei, având un impact semnificativ asupra comunităților și a ecosistemelor naturale. În acest context, autoritățile naționale au menționat necesitățile și prioritățile comune în vederea gestionării eficiente a răspunsului răspunsul la incendii, pregătirea instituțiilor responsabile, inclusiv al celor gestionare de ocoluri silvice în gestionarea situațiilor excepționale precum și trasarea necesităților de instruire, echipare, consolidare a capacităților.

Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Aliona Rusnac, a vorbit despre dezvoltarea durabilă a sectorului forestier, prin conservarea și extinderea resurselor forestiere naționale, în vederea sporirii rezilienței climatice pe termen lung și a satisfacerii necesităților țării în produse și servicii generate de păduri: ” În prezent, în Republica Moldova suprafața împădurită ocupă 11% din teritoriul țării, pe când gradul mediu de împădurire în UE este de 37,7%. În acest sens, Guvernul a aprobat de curând Programul național de extindere și reabilitare a pădurilor 2023 – 2032. Astfel, în următorii 10 ani, suprafețele de teren împădurit vor fi extinse cu circa 150 mii de ha, atât pe terenuri noi, cât și pe terenuri forestiere puternic degradate, proprietate publică sau, în premieră, pe terenuri proprietate privată”.

Masa rotundă a oferit un cadru propice pentru discuții ample privind strategiile de prevenire și gestionare a incendiilor de vegetație, analizându-se tehnologii și practici inovatoare, precum și sinergia între instituțiile relevante. De asemenea, s-a pus un accent deosebit pe importanța dezvoltării capacităților operaționale și tehnice pentru a face față provocărilor prezentate de astfel de evenimente.

Reprezentantul US Forest Service, Joshua Lee a punctat: ”evenimentul a avut drept scop identificarea acelor necesități care pot fi consolidate în Republica Moldova pe segmentul de prevenire, pregătire și răspuns la incendiile forestiere și de vegetație. Serviciile Forestiere ale SUA are o bogată experiență la acest subiect pe care dorește să o transmită și altor țări, inclusiv Republicii Moldova prin potențiale proiecte și programe.

În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, rezultatele Evaluarea situației actuale privind incendiile forestiere și de vegetație în Republica Moldova. Astfel,  provocările sunt diverse și comune, fiind influențate de schimbările climatice globale și activitățile antropice. Totodată, a fost subliniată absența unei metodologii de evaluare a riscurilor la nivel național, regional și comunitar, ceea ce afectează capacitatea de anticipare și planificare a măsurilor pentru reducerea pierderilor cauzate de dezastrele naturale.

Participanții au exprimat deschiderea și interesul pentru colaborarea cu US Forest Service în vederea implementării unor proiecte și inițiative menite să consolideze capacitățile naționale în prevenirea și gestionarea incendiilor forestiere și de vegetație.

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.