Evaluarea impactului asupra mediului – o procedură imperativă pentru protejarea mediului și a sănătății

Evaluarea impactului asupra mediului – o procedură imperativă pentru protejarea mediului și a sănătății

Evaluarea impactului asupra mediului este un mecanism introdus în legislația națională, în scopul asigurării prevenirii sau minimizări, la etapele inițiale, a potențialului impact semnificativ asupra mediului și sănătății populației,  generat de o activitate planificată publică sau privată sau orice modificare ori extindere a unei activități planificate publice sau private care constă în executarea lucrărilor de construcții sau a altor instalații ori lucrări, precum și alte intervenții în mediul natural și asupra peisajului, inclusiv cele care implică exploatarea resurselor minerale.

Cadrul Legal

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului este reglementată prin Legea nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului, intrată în vigoare din 04.01.2015. Este de menționat faptul, că recent, cadrul normativ în domeniul evaluării impactului mediului a fost ajustat și armonizat la aquius-ul EU. Astfel, Legea nr. 86/2014, transpune Directiva 2011/92/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 decembrie 2011 privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (text codificat) (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 26 din 28 ianuarie 2012), așa cum a fost modificată prin Directiva 2014/52/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 aprilie 2014, precum și prevederile art. 6 alin. (3) și (4) din Directiva 92/43/CEE a Consiliului din 21 mai 1992 privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 206 din 22 iulie 1992), așa cum a fost modificată prin Directiva 2013/17/UE din 13 mai 2013.   În rezultatul transpunerii prevederilor art. 6 alin. (3) și (4) al Directivei Habitate, a fost legiferat și instituit la nivel național un nou mecanism de evaluare de mediu  și anume – Evaluarea Biodiversității, procedură ce o vom aborda în alte materiale de promovare.

Despre procedura evalurii impactului asupra mediului

Evaluarea impactului asupra mediului identifică, descrie şi evaluează, în mod corespunzător, pentru fiecare caz în parte, impactul semnificativ direct şi indirect al activității planificate  asupra următorilor factori:

a) populaţia şi sănătatea umană;

b) biodiversitatea, acordând o atenție specială speciilor și habitatelor protejate în temeiul Legii regnului animal nr. 439/1995, al Legii regnului vegetal nr. 239/2007, al Legii nr. 94/2007 cu privire la rețeaua ecologică și al convențiilor internaționale la care Republica Moldova este parte:

c) terenurile, solul, apa, aerul şi clima;

d) bunurile materiale, patrimoniul cultural şi peisajul;

e) interacțiunea dintre factorii menționați la lit. a)–d).

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului se desfășoară la nivel național sau în context transfrontalier, după caz. La nivel național, aceasta este realizată de către Agenția de Mediu.

La nivel transfrontalier, procedura de evaluare a impactului asupra mediului se desfășoară în următoarele situații:

a) Republica Moldova este partea de origine atunci când o activitate planificată care urmează să fie implementată în Republica Moldova poate avea un impact transfrontalier semnificativ asupra mediului în afara hotarelor Republicii Moldova;

b) Republica Moldova este partea afectată atunci când potențialul impact al unei activități planificate care urmează să fie implementată în afara hotarelor Republicii Moldova poate avea un impact transfrontalier semnificativ asupra mediului în Republica Moldova.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier se realizează  în conformitate cu prevederile capitolului IV și V a Legii nr. 86/2014 și a cerințelor Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo, 1991). Ministerul Mediului asigură cooperarea internațională și coordonarea  procedurii de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier. Evaluarea impactului asupra mediului concluzionează cu emiterea acordului de mediu sau refuzul emiterii acestuia. Acordul de Mediu este valabil timp de patru ani, iar inițiatorul obține în baza acestuia aprobarea de dezvoltare a activității planificate (actele permisive pentru desfășurarea activității planificate, construcția, extinderea etc.)

Pentru a înțelege mai bine Evaluarea de Impact în context transfrontalier, accesați filmulețul informativ: https://www.youtube.com/watch?v=T8mUnGcZ4yU

 

 

 

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.