În cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Moldova”, implementat de EcoContact, cu sprijinul Suediei, a fost elaborat un studiu sociologic intitulat „Analiza percepției sociale în rândul autorităților publice centrale și locale, a mediului de afaceri, a ONG-urilor și a juriștilor cu privire la examinarea și soluționarea problemelor de mediu, precum și aplicarea legislației de mediu la nivel local.” Studiul a fost desfășurat în perioada martie - mai 2023, iar analiza datelor a avut loc în lunile mai - iunie 2023.
Scopul acestui exercițiu a fost de a identifica problemele și necesitățile actuale în domeniul protecției mediului, atât la nivel național, dar, mai cu seamă, în cadrul celor șapte raioane cheie de implementare a proiectului, de a propune soluții potențiale și de a sugera moduri de comunicare eficiente pentru a transmite mesaje relevante diferitelor părți interesate.
Raportul se împarte în două secțiuni, una calitativă și una cantitativă. Acesta se bazează pe interviurile cu 20 de experți ai instituțiilor de profil, două discuții de tip focus grup cu profesori din domeniul justiției și protecției mediului și cu reprezentanți ai mass-media care au tangențe cu protecția mediului. De asemenea, a fost realizat un sondaj pe un eșantion de 100 de chestionare față în față, cu reprezentanți ai APL, reprezentanți ai grupurilor de inițiativă locală precum și reprezentanți ai ONG-urilor din cele 7 raioane cheie (Cahul, Ștefan-Vodă, Căușeni, Hîncești, Bălți, Ialoveni, Fălești).
Printre subiectele de actualitate care pot fi abordate în campaniile mediatice se evidențiază: reciclarea /sortarea deșeurilor, o campanie mediatică țintită, asupra întregii populații a țării și în special asupra agenților economici care au tangență cu substanțele nocive mediului; poluarea apelor; amenzi, sancțiuni și legislație; defrișarea pădurilor/acțiuni de împădurire; eficiența energetică și schimbările climatice.
Ca soluții de plan secundar, participanții la studiu recomandă informarea continuă a populației vizavi de problemele mediului înconjurător și promovarea informației pe plan național prin toate căile posibile(online/offline), de asemenea, prin oferirea unor studii de caz potrivite și bune practici din alte țări sau soluții promovate de organizațiile internaționale.
Cu privire la aplicarea legislației de mediu la nivel local, interviurile sugerează că este nevoie de mai multă responsabilitate și implicare din partea autorităților publice locale. Se recomandă convingerea și educarea publicului cu privire la importanța conservării mediului pentru a îmbunătăți aplicarea legislației de mediu.
Raportul evidențiază, de asemenea, canalele prin care mesajele privind protecția mediului ar trebui să fie transmise eficient. Televiziunea, rețelele sociale, mass-media locală, radio, internet și instituțiile de învățământ sunt considerate ca fiind canale eficiente de comunicare. Transparența și accesul deschis la informații sunt subliniate ca fiind esențiale.
În ceea ce privește egalitatea de gen în domeniul mediului, participanții la studiu susțin o părere pozitivă, recomandând, implicarea activă a femeilor în procesul decizional și consultativ, datorită atenției sporite la detalii demonstrată de femei în acest domeniu, dar și necesitățile ecologice sesizate/percepute de femei.
În concluzie, procesul de înțelegere a publicului țintă a fost fundamental în elaborarea strategiei de comunicare a proiectului, iar studiul sociologic a fost sursa principală pentru această înțelegere, contribuind la succesul și impactul pozitiv al proiectului.