Dunărea - unul dintre cele mai mari sisteme fluviale ale Europei, este sărbătorită astăzi, 29 iunie. Înființată în 2004, Ziua Dunării marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea (ICPDR) la 29 iunie 1994, în Sofia, Bulgaria, și celebrează Dunărea și afluenții săi, precum și rolul lor vital în furnizarea de apă, hrană, energie, recreere și mijloace de trai.
În fiecare an, cele 14 țări din bazinul Dunării își unesc eforturile prin acțiuni de conștientizare a importanței și valorii pe care îl aduce fluviul celor 79 milioane de oameni, parte a comunităților dependente de acesta, dar și prin adoptarea măsurilor și strategiilor comune de protejare a fluviului împotriva secetei, inundațiilor și poluării. Timp de 20 de ani, Ziua Dunării populează malurile râurilor cu diverse evenimente: excursii, ateliere, mese rotunde, activități educative și de conștientizare publică, menite să cultive o atitudine respectuoasă și să creeze o conexiune emoțională mai puternică cu bazinul Dunării și biodiversitatea sa fascinantă.
Începând cu izvoarele sale, din Munții Pădurea Neagră și până la vărsarea în Marea Neagră, Dunărea, cu o lungime totală de 2.858 de kilometri, traversează culmi muntoase ale sistemului alpino – carpatic și străbate zece țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova și Ucraina.
Aceasta are afluenți în șapte țări, iar cel mai mare afluent de stânga îl reprezintă râul Prut, al cărui curs de mijloc și inferior se găsește pe teritoriul Republicii Moldova.
În punctul final, revărsându-se în Marea Neagra, Dunărea formează Delta Dunării, cea mai mare zonă umedă naturală și a doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, declarată rezervație naturală în 1938 și recunoscută ca Rezervație a Biosferei de UNESCO în 1991.
Delta Dunării găzduiește peste 5.200 de specii de floră și faună, peste 300 de specii de păsări, precum și 45 de specii de pești de apă dulce în numeroasele sale lacuri și mlaștini. Aceasta constă dintr-o rețea de canale fluviale, golfuri puțin adânci și sute de lacuri, care, intercalate cu mlaștini extinse, stufărișuri, insule și lunci, formează o zonă tampon naturală valoroasă, filtrând poluanții din râul Dunărea și contribuind la îmbunătățirea stării apelor vulnerabile din nord-vestul Mării Negre.
Poluarea, factorii antropici și schimbările ecologice din deltă au redus biodiversitatea, au modificat fluxul natural de curgere și au diminuat capacitatea deltei de a reține nutrienți. În context, sunt necesare măsuri și eforturi susținute pentru a contribui la restaurarea Deltei Dunării și la asigurarea unui viitor sustenabil pentru acest ecosistem unic și valoros.
Vă îndemnăm să păstrăm Dunărea albastră astăzi și în fiecare zi prin adoptarea practicilor ecologice, reducerea poluării și îngrijirea mediului înconjurător.
Surse: https://www.icpdr.org/danube-basin/danube-river-basin
https://whc.unesco.org/en/list/588