Cinci femei care conduc afaceri mici în zona Nistrului de Jos au devenit câștigătoarele concursului de granturi, lansat în primăvara acestui an de către Asociația EcoContact.
Suma alocată pentru fiecare proiect câștigător este de 2000 Euro, fonduri menite să contribuie la susținerea dezvoltării businessului local prin promovarea afacerilor prietenoase mediului, generare de venituri și crearea noilor oportunități de lucru.
În același timp, granturile oferite se doresc a fi o investiție pentru îmbunătățirea capacităților de management al afacerilor mici și de sporire a performanței acestor afaceri inițiate de femeile din raioanele Căușeni și Ștefan Vodă.
Redăm, mai jos, un rezumat al celor cinci propuneri de proiecte:
Înființarea unui Centru de Dezvoltare Intelectuală în s. Talmaza.
SRL IDA GLOBAL este o instituție proaspăt înființată și își propune să contribuie la facilitarea accesului la tehnologiile inovative în procesul de studiu pentru copiii din raioanele învecinate. Pe lângă promovarea educației non formale prin desfășurarea cursurilor inovative, echipa de implementare își propune să pregătească copiii din r. Ștefan Vodă pentru a participa la concursurile și olimpiadele internaționale de aritmetică mintală. Beneficiarii proiectului vor fi, nemijlocit, copiii din s. Talmaza, cadrele didactice care vor fi angajate și instruite și copiii din alte sate din raion.
Deschiderea unei spălătorii de haine și țesături de tipul Dry&Clean în s. Palanca
Spălătoria va fi dotată cu mașini automate performante, cu multiple opțiuni și programe, iar clienții care vor fi asistați de personalul special angajat și instruit, vor putea să își curețe hainele la un preț atractiv. Un beneficiu și, totodată, inovația acestei afaceri constă în serviciul de spălare/curățare a pernelor, care va fi la îndemâna clienților – în special, locuitorii satului.
Cultivarea răsadului și a legumelor ecologice destinate comerțului
Gospodăria Țărănească „Ecaterina Morari” își propune să cultive producție legumicolă, inclusiv răsad. Având în vedere cererea mare de produse autohtone, ecologice, se planifică extinderea activității de producere a legumelor și comerțul acestora pe piața națională. Acest lucru va fi posibil prin construcția unei sere care va asigura condițiile necesare pentru o producție de calitate.
Producerea și valorificarea fructelor și legumelor la standarde europene în cadrul Gospodăriei Țărănești „Nina Mișail”
Echipamentele mecanice performante și tehnologia de ultimă generație reprezintă motorul acestui plan de afaceri. Prin aplicarea noilor tehnologii, va fi posibilă estimarea cu precizie a timpului de creștere a culturilor și economisirea eforturilor fizice în procesul tehnic, precum și îmbunătățirea calității lucrărilor. Întrucât activitatea GȚ se va desfășura pe teritoriul fostei ferme de vaci din s. Palanca, acest teren va fi curățat și revalorificat prin plantarea diferitor culturi benefice sănătății umane și mediului.
ll ,,Niculescu Victoria” Atelier de croitorie, meșteșug și reciclare.
Planul de afaceri prevede amenajarea spațiului destinat activității de atelier, achiziționarea echipamentelor de croi și prelucrare a materialelor reciclabile sortate. Astfel, va fi îmbunătățită activitatea din punct de vedere a producerii, dar și în aspect calitativ și ecologic. Ca beneficii adiționale, vor fi create locuri noi de muncă.
Amintim că acest Concurs se înscrie în Activitatea 3.4: Susținerea dezvoltării afacerilor mici conduse de femei din comunitățile cuprinse în Zona Umedă Ramsar „Nistrul de Jos”, fiind implementată în cadrul proiectului Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”, finanțată de Agenția Austriacă de Dezvoltare și co-finanțată suplimentar de către Suedia.