Autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului îşi doresc continuarea lucrărilor de amenajare a zonei Ramsar „Nistrul de Jos”

Autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului îşi doresc continuarea lucrărilor de amenajare a zonei Ramsar „Nistrul de Jos”

La 20 iunie, reprezentanţii EcoContact şi BIOTICA împreună cu reprezentanţii Agenţiei Austriece de Dezvoltare şi Ambasadei Austriei la Chişinău au realizat o vizită de monitorizare şi documentare în zona Nistrului de Jos. Vizita a avut drept scop monitorizarea lucrărilor de amenajare a zonei Ramsar efectuate în proiectele anterioare şi identificarea noilor direcţii de activitate în cadrul proiectului “Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” (2017-2021).

Dsc 0530 300x199În cadrul vizitei au fost monitorizate lucrările realizate pe ambele maluri ale Nistrului – în s. Glinoe (insula Turunciuc) (malul stîng) şi în s.Ciobruciu şi s.Popeasca (malul drept). De asemenea, au fost organizate cîteva întrevederi cu partenerii locali – EcoSpectr (Tighina) şi preşedintele Consiliului de Administrare a zonei Ramsar Nistrul de Jos (Ştefan-Vodă). Aceste întrevederi au avut drept scop de a transfera bunele practice şi cunoştinţe obţinute în proiectele precedente şi de a asigura continuitatea acestora în proiectul curent.

Dsc 0548 300x199Discuţiile cu partenerii şi beneficiarii locali au trasat direcţiile prioritare pentru perioada imediat următoare şi au evidenţiat necesităţile populaţiei locale din zonă. În cadrul vizitei, dl. Alexander Karner, şeful Biroului de Coordonare a Cooperării Tehnice a Agenției Austriece de Dezvoltare (ADA) a subliniat că: „Lucrările de infrastructură în zona Ramsar au contribuit nu doar la conservarea biodiversităţii, dar şi la asigurarea populaţiei din zonă cu apă potabilă”. O parte din aceste lucrări vor fi continuate şi extinse spre alte localităţi cheie din zonă.

Ambasadorul Austriei la Chişinău, dna Christine Freilinger a menţionat că lucrările în zonă contribuie la fortificarea măsurilor de încredere dintre ambele maluri şi la crearea unor parteneriate durabile dintre autorităţile locale. Autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului şi-au exprimat deschiderea şi disponibilitatea de a susţine şi de a co-finanţa parte a lucrărilor în zona Nistrului de Jos.

Dsc 0494 300x199Proiectul “Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltarea instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” (2017-2021) este implementat de un consorțiu format din SE BIOTICA și AO EcoContact și este finanțat de Agenția Austriacă de Dezvoltare, din fondul programului Austriac de Dezvoltare și Cooperare şi co-finanţat de Agenţia de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională Suedeză. Perioada de implementare a proiectului este de 4 ani (decembrie 2017 – noiembrie 2021) şi vine în susţinerea creării Ariei Naturale Protejate de Stat – Parcului Naţional „Nistrul de Jos”. 

În cadrul proiectului, locuitorii a 5 sate din zonă vor beneficia de lucrări de îmbunătățire a sistemelor de aprovizionare cu apă, iar fâșii de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi împădurite. Spre finalul implementării proiectului, locuitorii din regiune vor fi conştienţi despre importanţa conservării biodiversităţii, dar şi vor putea beneficia de oportunităţile economice (eco-turism, agricultură ecologică, business), pe care le oferă Zona Ramsar „Nistrul de Jos”.

Persoană de contact: Ecaterina Vâlcu, Ofițer de comunicare, AO EcoContact, e.valcu@vox.md, tel. 022 996162.

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.