Arderea deșeurilor – pericol major pentru sănătatea umană și natură

Arderea deșeurilor – pericol major pentru sănătatea umană și natură

În Republica Moldova, cu regret, încă se mai atestă practica nocivă și periculoasă de a da foc gunoiștii pentru a reduce cantitatea de deșeuri. Probabil nu se conștientizează că diminuarea unei probleme (cantitatea de deșeuri), amplifică și agravează altele mai pregnante legate de sănătatea umană și mediul înconjurător.

În timpul arderii, deșeurile eliberează substanțe chimice foarte toxice, care pot afecta negativ atât oamenii, cât și mediul înconjurător. De exemplu, atunci când plasticul este ars, se produc substanțe periculoase cum ar fi dioxinele, care sunt printre cele mai nocive substanțe generate de om prin arderea deșeurilor din PVC. Potrivit studiilor de specialitate, aceste substanțe cauzează probleme grave de sănătate: cancer, afecțiuni ale sistemului imunitar și reproductive, precum și alte boli. Ele nu au gust sau miros, dar sunt periculoase deoarece rămân în corp pe termen lung după ce intră prin respirație sau consum direct, sau prin alimente precum carne, lapte și ouă de la animale contaminate. După ce pătrund în corp, pot provoca consecințe timp îndelungat. De exemplu, femeile le pot transmite copiilor, care se pot naște cu diverse probleme fizice sau mentale.

Pe lângă consecințele nefaste asupra sănătății și a mediului înconjurător, pentru ardere se aplică și amenzi usturătoare. Conform Codului Contravențional, nerespectarea modului stabilit de ardere a deșeurilor industriale, de construcție, a biodeșeurilor, a deșeurilor municipale și de altă natură se sancționează cu amendă de la 200 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (10 000 – 15 000 lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 600 la 800 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (30 000 – 40 000 lei) cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

Cum procedăm în cazul în care suntem martori la incendierea deșeurilor?

În primul rând, orice foc în aer liber trebuie reclamată autorităților, fie că este arsă vegetația uscată, frunze sau deșeuri, gropile de gunoi. În funcție de locul și perimetrul incendiului puteți apela la următoarele autorități:

  • dacă observați că ard frunze sau deșeuri pe proprietatea cuiva, faceți poze pentru a documenta fapta și raportați cazul de poluare polițistului de sector și pe adresa Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Puteți sesiza inclusiv online prin intermediul platformei EcoAlert - raportează problemă de mediu.
  • dacă observați un incendiu de vegetație/groapă de gunoi, apelați 112 (serviciul de pompieri), iar dacă aveți posibilitatea și nu presupune riscuri, faceți o poză pentru a surprinde situația, sesizând Inspectoratul pentru Protecția Mediului.
  • în măsura posibilităților, încercați să identificați cine se face responsabil de aceste acțiuni și să surprindeți prin imagini sau video că persoana respectivă comite acțiunile de incendiere a resturilor vegetale sau deșeuri/groapa de gunoi. Totodată, nu uitați că siguranța personală este prioritară.

Reduceți cantitatea de deșeuri

Fiecare dintre noi poate contribui pentru un mediu mai curat prin adoptarea unor practici simple, dar cu impact mare, până la urmă, noi, oamenii, suntem responsabili de producerea deșeurilor.

  • Cumpărați produse și bunuri locale, durabile, reparabile, recondiționate, compostabile și reciclabile. Dați prioritate produselor la vrac și ambalajelor reutilizabile.
  • Refuzați produsele de plastic de unică folosință.
  • Reduceți cantitatea de bunuri și produse pe care le cumpărați sau dețineți. Închiriați, donați, schimbați sau vindeți lucrurile funcționale de care nu mai aveți nevoie.
  • Reparați și reutilizați produsele și bunurile.
  • Separați și compostați resturile alimentare.
  • Sortați pe categorii (hârtie/carton, plastic/metal și sticlă) ambalajele pe care nu le puteți evita și produsele care nu pot fi reparate și refolosite. Acestea sunt resurse valoroase pentru industria reciclării.

Acest articol este parte a campaniei ”Informarea populației despre problemele de mediu”, desfășurat lunar pe parcursul anului 2023, desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de Ecocontact, cu suportul Suediei.

Decembrie

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.