Drepturile omului pot oferi indivizilor și, mai nou, comunităților puterea de a construi un viitor mai bun. Prin asumarea și valorificarea deplină a drepturilor omului ca soluție pentru a crea lumea pe care ne-o dorim, putem deveni o societate mai pașnică, mai egală și mai sustenabilă. Tema din acest an: Drepturile noastre, viitorul nostru, acum, reprezintă un apel de a conștientiza importanța și relevanța drepturilor omului în viața de zi cu zi. Este momentul să schimbăm percepțiile, să reflectăm asupra modului în care drepturile omului reprezintă calea spre soluții, contribuind la prevenire, protecție și transformare pentru binele comun.
Un element fundamental pentru exercitarea tuturor drepturilor omului este dreptul la un mediu sănătos – indispensabil pentru o economie durabilă și o societate echitabilă. În acest context, EcoContact promovează activ acest drept inclusiv prin intermediul Centrului de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus. Scopul său principal este facilitarea accesului la informațiile de mediu, implicarea activă a publicului în procesul decizională și asigurarea accesului la justiție în aspecte de încălcarea dreptului la un mediu neprimejdios.
Convenția de la Aarhus, ratificată de Parlamentului Republicii Moldova la 7 aprilie 1999, garantează accesul publicului la informație, dreptul acestuia de a participa la procesul adoptării deciziilor și cel de a apela la justiție în problemele referitoare la mediu. Atât Convenția de la Aarhus, cât și celelalte acorduri internaționale în domeniul protecției mediului, alături de actele normative naționale și, în mod special, Constituția Republicii Moldova, garantează dreptul fiecărui cetățean la un mediu sănătos și neprimejdios.
Ce cuprinde dreptul la un mediu sănătos?
Dreptul omului la un mediu sănătos include mai multe drepturi specifice interdependente între ele:
Dreptul la un mediu sănătos presupune condiții de viață bune pentru dezvoltarea umană: acces la apă inclusiv potabilă, existența unui sistem de canalizare, aer curat care să nu dăuneze sănătății, spații verzi salubre și fără resturi de la picnicuri, râuri cu apă curată și fără plastic, platforme amenajate pentru depozitarea deșeurilor.
Prin promovarea și respectarea acestor principii, contribuim la protejarea mediului și la asigurarea unui echilibru durabil în societate.