Vizita de documentare în România „Apărare mediului prin mijloacele dreptului penal”

Vizita de documentare în România „Apărare mediului prin mijloacele dreptului penal”

Apărare mediului prin mijloacele dreptului penal discutată în cadrul zilei a II a vizitei de documentare organizate în cadrul proiectului Justitie Verde STEPs

Un grup de reprezentanți ai instituțiilor de mediu, societate civilă, judecători și procurori participa într-o vizită de documentare în perioada 18-21 iulie 2022, la Tulcea, România, în cadrul căreia invitați speciali sunt Cristina Rotaru-Radu, Director al Institutului Național al Magistraturii din România, Prof. Dr.Remus Jurj, profesor la Universitatea Maritimă din Constanța, Prof. Dr.Vasile Drăghici, procuror la Parchetul Curții de Apel Constanța, Vasile Melnic, șef de cabinet al ministrului Mediului, Victor Dumneanu, șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului, Dorin Poverjuc, director adjunct al Agenției Moldsilva.

Dupa deschiderea oficiala a evenimentului, au urmat sesiuni tematice de instruire. Altfel, dl Petru Ciorchină, cercetător științific al Rezervației științifice ”Plaiul Fagului” a efectuat o prezentare generală a tipurilor de arii protejate existente în Republica Moldova și a activităților desfășurate în vederea protejării speciilor luate sub protecție.

Tot în acest context, Dl Victor Dumneanu, director adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului, a explicat participanților situația actuală privind depistarea și investigarea încălcările legislației de mediu în ariile protejate de stat. La fel, explicat modul de efectuare a controlului ecologic, a barierelor întimpinate de inspectori dar și modul de întocmire a actelor de control.

Experții din România, dl Vasile Drăghici și dl Remus Jurj, au împărtășit experiența lor privind reglementarea și procedura de investigarea infracțiunilor de mediu , inclusiv în domeniul florei, faunei, forestier, inclusiv și de poluare a mediului, și în mod special, infracțiunile săvârșite în ariile protejate conform legislației României. Participanții din Republica Moldova au putut să aducă și exemple de cazuri sau prevederile existente din cadrul  normativ  al Republicii Moldova.

Un aspect discutat în cadrul sesiunilor a fost modul de colectare a probatoriului și demonstrarea săvârșirii faptei de poluare și cauzare a prejudiciului mediului. În acest sens, experții români au menționat că implică în aceste activității specialiștii autorităților de mediu prin emiterea unor buletine de analiză cu privire la situația supusă examinării.

Programul este organizat de AO EcoContact în parteneriat cu Ministerul Mediului și Institutul Național al Justiției cadrul proiectului ”Justiție Verde STEPS” susținut financiar de Suedia. În cadrul instruirii participă formatori și practicieni în domeniul dreptului mediului din Republica Moldova și România.

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.