Patru investigații jurnalistice, patru ediții ale emisiunii televizate „Pentru un mediu curat” și un film documentar, cu un impact total de 16 400 de vizualizări însumează rezultatele SRL Canal Regional, beneficiar al programului de granturi mici pentru mass-media „Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și Justiție verde”.
Proiectul „Deșeuri eliminate - regiuni ecologizate” s-a concentrat pe investigarea problemelor de mediu privind gestionarea deșeurilor plastice în raioanele Ialoveni și Hîncești, punând accent pe responsabilizarea autorităților, promovarea conștientizării publice și implicarea comunitară în rezolvarea problemelor unui management defectuos al deșeurilor municipale.
Primul material jurnalistic - Gunoiștea de lângă gimnaziu din satul Ulmu, raionul Ialoveni - a adus în vizorul publicului și autorităților locale problema gropii de gunoi aflată în imediata apropiere a gimnaziului din satul Ulmu, rl. Ialoveni, care prezenta un risc sporit pentru elevii și locuitorii din preajma. Ca urmare a publicării investigației, autoritățile s-au sesizat, fiind alocat și bugetul necesar pentru acoperirea și stoparea aducerii gunoiului la această groapa ilegală.
Cea de-a doua investigație, intitulată Ialoveni – orașul cu potențial de sortare dar fără reciclare a documentat parcursul deșeurilor municipale de la colectare la (ne)reciclare, fiind subliniată necesitatea îmbunătățirii infrastructurii urbane și promovarea conștientizării publice privind colectarea selectivă a deșeurilor pe diverse fracții, mai ales deșeuri plastice.
Prin intermediul celei de-a treia investigații a fost scos la iveală fenomenul micro gunoiștilor stihiinice în raionul Hîncești, care sunt o sursă continuă de degajare a substanțelor poluante în mediu şi atentează la sănătatea comunităților din zonă. Prin documentarea acestui fenomen a fost tras un semnal de alarmă cu privire la necesitatea unei intervenții urgente din partea autorităților pentru înăsprirea controlului și implementarea unui sistem eficient de gestionare a deșeurilor.
Ce de-al patrulea material jurnalistic, Importanța sectorului asociativ în rezolvarea problemelor de mediu. Studiu de caz din raioanele Hîncesti și Ialoveni, a abordat implicarea sectorului asociativ în rezolvarea problemelor de mediu, cu aducerea experiențelor, istoriilor de succes, precum și principalelor probleme cu care se confruntă ONG-le din regiuni. Acesta a reflectat în mod deosebit activitățile a două ONG-uri de mediu din Hîncești și Ialoveni, care joacă un rol vital în sensibilizarea comunităților și în promovarea soluțiilor durabile.
În completarea reportajelor realizate, SRL Canal Regional a produs și difuzat patru ediții ale emisiunii televizate „Pentru un mediu curat”. Acestea au servit drept o platformă de dezbatere publică ce a implicat experți locali, autorități și membri ai comunității în discuții pe teme legate de protecţia mediului şi provocările generate de managementul defectuos al deșeurilor.
Totodată, filmul documentar a determinat realizarea unui proces amplu de documentare şi colectare a datelor din multiple surse, inclusiv de la Biroul Național de Statistică , Ministerul Mediului, interviuri etc., contribuind astfel la înțelegerea complexității problemelor de mediu și la formularea recomandărilor de îmbunătățire a politicilor publice și a practicilor de gestionare a deșeurilor. În total, au fost realizate 50 de interviuri cu producători și utilizatori de produse plastice și au fost colectate 6 seturi de date și analize pentru a evidenția amploarea problemei de gestionare a deșeurilor.
Proiectul „Deșeuri eliminate - regiuni ecologizate” a fost desfășurat în perioada octombrie 2023 – octombrie 2024, cu un buget total de 204 052,15 MDL dintre care 183 646,93 MDL grant și 20 405,22 MDL – contribuția beneficiarului.
Despre PGM ”Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și justiție verde”
PGM ”Jurnalism comunitar pentru un mediu sănătos și justiție verde” a fost lansat pe 4 septembrie 2023, în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” cu susținerea financiară a Suediei. Scopul PGM mass-media a vizat susținerea investigațiilor jurnalistice care să atragă atenția asupra problemelor de mediu în regiune, la aspecte privind elucidarea, investigarea și examinarea cazurilor de încălcare a legislației de mediu, să contribuie la implicarea comunităților locale în monitorizarea și rezolvarea acestora în zonele țintă ale proiectului - mun. Bălți și raioanele Fălești, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Căușeni și Cahul.