Pe parcursul lunii mai 2024, A.O. EcoContact în parteneriat cu Institutul Național al Justiției au organizat un ciclul de instruiri de primăvară privind particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice, fiind abordate inclusiv subiectele: fond forestier, fond cinegetic și arii naturale protejate, gestionarea componentelor de mediu apă, sol și subsol precum și aplicarea procedurilor de evaluare impactului asupra mediului.
Astăzi a fost organizată ultima instruire de primăvară - 2024, dedicată judecătorilor și procurorilor, cu tema: Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice: aer, deșeuri și proceduri de evaluare strategică de mediu (ESM) și evaluarea impactului asupra mediului (EIM).
În cadrul instruirii, o atenție sporită a fost acordată aspectelor practice și studiilor de caz privind investigarea infracțiunilor ecologice din domeniul poluării aerului, prezentate de către dna Cristina Gheorghita, Inspectoratul pentru Protecția Mediului. O altă componentă a sesiunii de astăzi a constituit procesul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM): etapele, procedurale, actorii implicați, participarea publicului. Exemple de aplicarea legislației precum și acordurile de mediu emise recent au fost prezentate de către dna Ecaterina Tataru și Laurenția Romanică, Agenția de Mediu. În context, a fost făcută analiza cazuisticii în domeniul EIM în context transfrontalier.
Evenimentele a fost desfășurat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de către A.O. EcoContact cu suportul Suediei și a avut drept scop consolidarea capacităților funcționarilor justiției privind aspecte de implementare a legislației de mediu.