Orașul Hîncești implementează soluții moderne de colectare separată a deșeurilor cu finanțare suedeză

Orașul Hîncești implementează soluții moderne de colectare separată a deșeurilor cu finanțare suedeză

Creșterea conștientizării privind prevenirea generării excesive a deșeurilor, precum  și modernizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor sunt obiectivele proiectului „Reciclare pentru mediu curat și economie circulară în orașul Hîncești”, derulat de Asociația Obștească Femeile în Dezvoltarea Durabilă a Moldovei (WiSDOM), în cadrul Programului de granturi mici (PGM) „Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, finanțat de Suedia și implementat de A. O.  EcoContact.

Proiectul promovează colectarea separată a deșeurilor și implicarea activă a comunității orășenești în soluționarea problemelor de mediu asociate acestora. Cu sprijinul partenerilor, inclusiv Primăria și Întreprinderea Municipală Regia ARA Hîncești, după evenimentul de lansare a proiectului, a fost creat un grup de lucru format din 11 membri, responsabil de monitorizarea și implementarea acțiunilor planificate. Din grup fac parte reprezentanți ai instituțiilor partenere, precum și membri ai Centrului de Tineret Hîncești.

În prima perioadă a proiectului echipa de implementare a derulat un sondaj realizat pe un eșantion de 237 de locuitori ai or. Hîncești privind gestionarea deșeurilor. 96% din respondenți și-au exprimat deschiderea pentru adoptarea practicilor sustenabile, care printre altele cuprind colectarea separată a deșeurilor, utilizarea infrastructurii dedicate și reducerea impactului asupra mediului. Printre principalele bariere în implementarea eficientă a acestor practici se numără  insuficiența tomberoanelor dedicate tipurilor de deșeuri, care pot fi colectate separat, cum ar fi hârtie, sticlă și metal,  nepăsarea populației și lipsa informării. Drept răspuns la aceste rezultate, la prima etapă a proiectului au fost achiziționate 13 tomberoane de 1100 l pentru sticlă și 6 de 240 l pentru hârtie/carton, iar publicul a fost informat printr-un video educativ și website-ul create special pentru această inițiativă  www.eureciclez.info. 

Pentru etapa următoare, proiectul are ca scop completarea setului de tomberoane pentru colectarea deșeurilor din hârtie și carton, precum și monitorizarea eficienței acestui proces. În acest sens va fi utilizată aplicația TAMA pentru a evalua săptămânal nivelul de umplere al tomberoanelor. Aceasta permite încărcarea de imagini și descrieri detaliate, facilitând documentarea situației direct de la fața locului. Deșeurile colectate vor fi stocate temporar de întreprinderea municipală, urmând să fie preluate de operatorul desemnat pentru reciclare.

Asociația WiSDOM, împreună cu partenerii locali, va superviza întreg procesul, de la colectare până la valorificarea materialelor reciclate, asigurând respectarea obiectivelor proiectului. Totodată, pentru a spori gradul de conștientizare și implicare în rândul comunității, sunt planificate sesiuni educaționale, evenimente locale și vizite de studiu, care vizează în mod special tinerii.

Proiectul „Reciclare pentru mediu curat și economie circulară în orașul Hîncești” demonstrează că educația și implicarea comunității sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de protecție a mediului în domeniul gestionării deșeurilor municipale. Implicarea activă a autorităților locale, colaborarea cu instituțiile de învățământ și participarea cetățenilor au pus bazele unor schimbări de durată în comunitate, oferind un exemplu de bune practici reaplicabile și în alte comunități. Bugetul total al proiectului este 400 000 MDL, din care 360 000 MDL constituie valoarea grantului oferit cu suportul Suediei și 40 000 MDL  reprezintă contribuția beneficiarului.

 

Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.