Astăzi, Guvernul a aprobat Planul de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030, un document important pentru conservarea și utilizarea durabilă a resurselor de apă. Acest plan reprezintă un instrument important în protecția resurselor de apă, având în vedere impactul acestora asupra biodiversității și a comunităților locale. Prin implementarea măsurilor incluse, se urmărește protejarea calității apei, reducerea poluării și menținerea ecosistemelor acvatice într-o stare favorabilă, prevenind degradarea habitatelor naturale.
Menționăm că pentru a asigura că planul nu generează efecte negative asupra mediului sau sănătății populației, EcoContact a realizat Evaluarea Strategică de Mediu (ESM), un proces desfășurat în cadrul proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” (Justiție Verde), finanțat de Suedia și implementat de AO EcoContact, în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova. Acest raport a demonstrat că măsurile prevăzute în Plan sunt în concordanță cu principiile dezvoltării durabile și nu au impacte adverse asupra ecosistemelor sau comunităților locale.
Totodată, EcoContact, partener dedicat în conservarea ecosistemului Nistrului de Jos, se implică activ în noul ciclu de gestionare. Prin intermediul proiectului ”Îmbunătățirea managementului ariilor protejate din Republica Moldova prin dezvoltarea instituțională, consolidarea capacităților și restaurarea habitatelor” finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare și implementat de Societatea Ecologică Biotica și AO EcoContact, în perioada următoare este preconizată implementarea activităților prevăzute în plan:
Amintim că prin organizarea de activități de educație ecologică și consolidarea capacităților pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă; delimitarea zonelor protejate și evaluarea schimbărilor climatice; dezvoltarea cooperării transfrontaliere cu Ucraina pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Nistru, EcoContact a contribuit și la implementarea primului ciclu de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru.
EcoContact salută succesul obținut în elaborarea și promovarea Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic Nistru pentru perioada 2025-2030 și se angajează să contribuie în continuare activ la implementarea măsurilor prevăzute, cu scopul de a asigura protecția și îmbunătățirea calității mediului, precum și gestionarea sustenabilă a resurselor naturale din Republica Moldova.