Astăzi a fost dat startul instruirilor comune pentru reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Procuraturii Generale și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului, cu genericul Particularitățile investigării încălcărilor legislației de mediu. Acestea vor fi desfășurate în perioada 16 - 23 iunie 2023, în regiunile din nordul, centrul și sudul Moldovei și au drept scop consolidarea cunoștințelor și capacităților participanților privind aplicarea corectă și uniformă a legislației de mediu în cazul investigării infracțiunilor și/sau contravențiilor de mediu. De asemenea, prin aceste instruiri se urmărește familiarizarea participanților cu sistemul instituțional și capacitățile tehnice ale autorităților de mediu, precum și identificarea deficienților existente care îngreunează controlul de stat și aplicarea eficientă a legislației de mediu.
Evenimentele se desfășoară în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova” susținut financiar de Suedia și implementat de către AO EcoContact, în colaborare cu Ministerul Mediului din Republica Moldova. Una dintre componentele principale ale proiectului vizează consolidarea capacităților autorităților publice implicate în realizarea guvernanței și justiției de mediu în Moldova.
Agenda atelierelor de instruire include subiecte precum cooperarea interinstituțională, tehnici și metode de investigare a încălcărilor legislației de mediu, în mod special, procedura de cercetare la fața locului și a întocmirii actelor de procedură. Totodată, reieșind din importanța respectării procedurilor și prezenței documentelor aferente procesului de investigarea contravențiilor și infracțiunilor de mediu, printre participanți sunt și reprezentanți ai Agenției de Mediu și anume al laboratorului de referința. Alte subiecte prezentate în cadrul atelierelor vizează modificările legislației de mediu în contextul armonizării legislației naționale cu cea a UE, noile propunerii de modificare a codului penal (capitolul infracțiuni de mediu), aspecte privind accesul publicului la informații și justiție de mediu, procedurile de evaluare a impactului de mediu, activitatea centrului Aarhus, platforma EcoAlert, jurisprudența CEDO privind încălcarea legislației de mediu.
Invitații speciali și formatorii evenimentului sunt dna Nicolina Cramarenco, șef direcție juridică al Ministerului Mediului, dl Ghenadie Pîrlii, procuror pentru misiuni speciale din cadrul Procuraturii Generale, dl Alexandru Nichita, adjunct interimar al procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chișinău, şef interimar al Oficiului Ciocana , dl Alexandru Berliba, șef direcție juridică al IPM, dna Marina Lungu, șef Laborator de referința Agenția de Mediu.
Prima instruire a adunat 30 de reprezentanți ai subdiviziunilor teritoriale ale Procuraturii Generale și ai Inspectoratului pentru Protecția Mediului din raioanele Cimișlia, Cahul, Cantemir, Căușeni, Taraclia, Leova, Hâncești, Ialoveni, UTA Găgăuzia.