Grădinița din satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, a fost dotată cu un cazan de încălzire pe biomasa pentru a reduce cheltuielile cu energia termică și emisiile de CO2. În plus, pentru a încuraja localnicii să producă compost și a combate arderea deșeurilor vegetale, a fost amenajat un compostor pilot pe terenul adiacent instituțiilor publice din centrul localității, inclusiv în scop demonstrativ și de conștientizare a locuitorilor cu privire la beneficiile compostării deșeurilor organice. Aceste activități au fost implementate în perioada septembrie 2023 – iulie – 2024, de către AO EcoVisio, în cadrul proiectului Creșterea rezilienței satului Volintiri în fața schimbărilor climatice, câștigătoare a programului de granturi ”Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiție verde”, implementat de EcoContact cu suportul financiar al Suediei.
Pentru atingerea obiectivului de reducere a cheltuielilor de energie termică și a emisiilor de CO2 precum și promovarea măsurilor de eficiență energetică, la grădinița din sat a fost instalat și pus în funcțiune un cazan pe biomasă. Din calculele cheltuielilor pentru agentul energetic pentru o lună din sezonul rece s-a estimat o economie monetară de 50%.
În același scop, au fost desfășurate trei sesiuni de informare și conștientizare a personalului grădiniței și a părinților despre practicile de eficiență energetică, la care au participat peste 40 de persoane. De asemenea, a fost realizat auditul termic la grădiniță și analiza anvelopei a patru case din sat, ceea ce a impulsionat și alte proiecte.
Durabilitatea proiectului a fost asigurată prin stabilirea parteneriatului dintre AO EcoVisio și Primăria s. Volintiri, care inclusiv, datorită rezultatelor auditului termic al grădiniței, derulat la începutul implementării proiectului, a reușit să atragă fonduri pentru instalarea unui sistem de ventilare cu recuperare de căldură la grădiniță. În baza acestui exemplu, primăria a câștigat un alt proiect de eficiența energetică privind instalarea de panouri fotovoltaice, izolarea termică a clădirii primăriei și a Centrului de Plasament pentru copii în situații de risc. În toate aceste clădiri publice urmează a fi monitorizat consumul în viitorii ani și vor servi drept încurajare pentru alte comunități din r. Ștefan Vodă.
În scopul educării comunității cu privire la compostarea deșeurilor organice și celor care provin din parcuri și grădini, au fost organizate seminare pentru 34 de persoane (18 femei și 14 bărbați) privind legislația și alternativele ecologice pentru arderea deșeurilor. Postere și bannere informative au fost create și amplasate pentru a sensibiliza populația. S-au organizat ateliere și sesiuni de instruire despre compostare pentru gospodari, angajați ai primăriei și elevi. Deși inițial a fost planificat un atelier, grație interesului sporit, au fost realizate patru ateliere, urmare cărora 134 de persoane au fost instruite despre procesul de compostare și valorificarea deșeurilor organice. A fost construit un compostor comunitar echipat cu un sistem de colectare a apelor pluviale Au fost create postere, bannere, postări și reportaje pentru promovarea compostării.
Proiectul Creșterea rezilienței satului Volintiri în fața schimbărilor climatice a fost implementat în satul Volintiri, din r. Ștefan Vodă, care are peste 3260 de locuitori.
Asociația Obștească EcoVisio a fost beneficiara primei ediții a Programului de granturi mici (PGM) Cetățeni activi pentru un mediu sănătos și Justiția verde, parte a proiectului O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova, implementat de AO EcoContact cu susținerea financiară a Suediei. Valoarea totală a bugetului proiectului a constituit 450 241,99 MDL, din care 400 000 MDL reprezintă grantul, iar 50 241,99 MDL - contribuția beneficiarului.