La 12 mai 2023, AO EcoContact în parteneriat cu Ministerul Mediului, Facultate de Drept a Universității de Stat din Moldova, Institutul Național al Justiției, Global Campus of Human Rights, University of Warsaw și Universitatea Ecologică din București au organizat Conferința științifică cu participare internațională: Asigurarea dreptului la un mediu sănătos și provocările tranziției spre UE.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, implementat de Asociația EcoContact cu suportul Suediei.
Conferința științifică a întrunit reprezentanți ai autorităților publice, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai societății civile, doctoranzi, masteranzi, studenți și a constituit o platformă de discuții cu privire la probleme actuale și stringente de mediu. Totodată, participanții au reprezentat o listă variată de instituții angajate în promovarea culturii de mediu, din diferite regiuni - Moldova, România, Italia, Ucraina, Polonia, Lituania.
La sesiunea de deschidere au participat reprezentanți de vază ai organizatorilor și partenerilor.
Secretarul de Stat al Ministerului Mediului, Petru TĂTARU, în cuvântul său de salut, a menționat: ”Genericul conferinței științifice reflectă o tematică actuală pentru societatea noastră, în același timp, acest subiect reflectă preocupările Guvernului, ale Ministerului Mediului, în mod particular, privind asigurarea dreptului la un mediu sănătos pentru cetățenii Republicii Moldova, în contextul global și regional, caracterizat de mai multe provocări legate de mediu.”
Rectorul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, Dinu OSTAVCIUC, a salutat organizarea evenimentului într-un asemenea format, care permite cercetarea problemelor de mediu prin discuții între teoreticieni și practicieni, cu valențe de interdisciplinaritate: ”Conferința de astăzi prezintă un subiect foarte sensibil care ține de calitatea vieții la nivel internațional. În cazul în care nu avem un mediu curat și de calitate, nu putem vorbi nici de o viață bună. Cred că acest eveniment este o oportunitate bună de scoate în evidență acele carențe, coliziuni de ordin juridic și practic care trebuie soluționate cât mai curând”.
Decanul Facultății de Drept a USM, Sergiu BRÎNZĂ, a accentuat necesitatea implicării fiecăruia în procesul de sensibilizare cu privire la domeniul protecției mediului și, implicit, cu privire la consolidarea mecanismelor de garantare a dreptului fundamental la viață și la un trai decent: ”Schimbările climatice, poluarea și scăderea biodiversității sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă generațiile actuale și viitoare. Ele compromit sau împiedică realizarea drepturilor omului, cum ar fi: dreptul la viață, sănătatea, apă sau locuință decentă. Este responsabilitatea noastră a tuturor, a mediului academic, a autorităților publice, a societății civile, a practicienilor din domeniu, a fiecăruia, să afirmăm și să asigurăm respectarea acestui drept fundamental, aparent nou – dreptul de a beneficia de un mediu sănătos.”
Președintele Universității Ecologice din București, Mircea DUȚU, și-a exprimat aprecierea cu privire la colaborarea amplă și asumată, în domeniul dreptului în general și al dreptului mediului în particular, în cadrul unor asemenea reuniuni. ”Universitatea noastră are calificarea și calitatea de a amfiteatru al formării și educației pentru tranziția ecologică din România. Suntem printre primii experți care am participat în urmă cu peste 25 de ani la lucrările de armonizare a legislației naționale cu Acquis-ul comunitare de mediu și am reușit să pregătim legislația românească pentru aderarea țării la Uniunea Europeană, intervenită la 1 ianuarie 2007. Din această perspectivă, credem că ne putem concentra cooperarea noastră și în vederea discutării în comun a problemelor legate deopotrivă de asigurarea dreptului la un mediu sănătos și de aderare, de pregătire pentru progrese noi pe calea europeană a Republicii Moldova.”
Un alt partener al evenimentului reprezentat de Institutul Național de Justiție în persoana directoarei Ecaterina POPA a încurajat colaborarea continuă a mediului academic, a guvernării și a societății civile în consolidarea dreptului mediului și a comunicat că și instituția pe care o reprezintă oferă instruiri de calitate judecătorilor și procurorilor pe această dimensiune. ”E bine să consolidăm abilitățile, competențele, cunoștințele, dar dacă nu o să sensibilizăm opinia publică privind problemele de mediu, nu o să putem fi empatici să găsim soluții pentru acestea”.
Iaroslaw TURLUKOWSKI, directorul Centrului de Cercetare pentru Europa de Est și Asia Centrală, Universitatea din Varșovia, și-a exprimat încrederea în faptul că o atare colaborare internațională va avea impact asupra dimensiunii de mediu. Acest lucru a fost demonstrat inclusiv prin organizarea cu succes, la Facultatea de Drept a USM, de către Universitatea din Varșovia, a Școlii de Drept Polonez, unde au fost abordate și aspecte de dreptul mediului.
Managerul de proiect „Justiție Verde”, AO EcoContact, Tatiana ECHIM, a reiterat importanța dezvoltării durabile a mediului, pentru asigurarea dreptului la viață, la un mediu sănătos, prin responsabilizarea tuturor actorilor, inclusiv a autorităților publice. ”Protecția drepturilor de mediu nu poate fi realizată în lipsa unor mecanisme eficiente de apărare a acestora. Prin urmare, în lipsa unui acces la justiție efectiv, toate celelalte garanții procedurale sunt inutile și lipsite de orice sens juridic, întrucât ele derivă de la accesul la o instanță de judecată. În acest sens este nevoie de a garanta liberul acces la justiție în probleme de mediu, și rolul asociaților de mediu, apărătorilor dreptului la un mediu sănătos în acest proces este esențial. ”
Conferința științifică s-a desfășurat în mai multe sesiuni paralele: Dreptul la un mediu înconjurător sănătos – între global și local; Asigurarea dreptului la un mediu sănătos – prioritate în activitatea organelor de drept; Activitatea economică/agricolă și dreptul mediului. Abordări comparative; Accesul la informații și justiția de mediu; Tineri implicați în analiza priorităților în domeniul dreptului la un mediu sigur. Tematica conferinței a fost abordat din perspectivă globală, regională și locală, dată fiind natura transfrontalieră a fenomenului ecologic.
În context, reprezentantele AO EcoContact: Anna Cazacu și Irina Pungă au vorbit despre Protecția cursurilor de apă transfrontaliere, mecanisme provocări în asigurarea dreptului la un mediu sănătos și Accesul la justiție - instrument de asigurare a dreptului la un mediu sănătos, experiența europeană. Subiectele abordate în cadrul conferinței au generat discuții productive și au constituit piste de configurare a unor noi și frumoase colaborări de viitor.
Materialele prezentate în cadrul evenimentului vor fi publicate într-o culegere separată, care va rezuma concluziile și recomandările tuturor participanților și instituțiilor reprezentate.