Asociația EcoContact este o organizație non-guvernamentală și are drept scop promovarea protecției mediului, dezvoltare durabilă și utilizarea sustenabilă a resurselor naturale. Asociația EcoContact activează la nivel local, național și regional.
Proiectul „O justiție verde pentru un mediu protejat si comunități durabile în Republica Moldova” implementat de AO EcoContact cu suportul Suediei își propune să contribuie la îmbunătățirea cadrului normativ și instituțional al guvernanței și al justiției de mediu prin promovarea unei implicări mai active și a unei cooperări mai strânse din partea tuturor actorilor-cheie în domeniul protecției mediului, la nivel național și local. Pe termen lung, acest lucru va avea un impact pozitiv asupra capacității de reglementare și asupra consolidării capacităților instituționale a autorităților competente naționale și regionale; de asemenea, vor fi îmbunătățite mecanismele de aplicare a legislației de mediu.
Context
Problema răspunderii juridice în raporturile de dreptul mediului este abordată tot mai frecvent în ultimul timp. Acest lucru se datorează schimbărilor climatice ce au devenit tot mai vizibile cu regret în zilele noastre, fapt ce impune ajustarea legislației de mediu care ar asigura o protecție și după caz o răspundere efectivă, față de cei ce produc prejudicii mediului. prin urmare un loc aparte în sistemul răspunderii contravenționale îi răspunderii juridice în cadrul raporturilor de dreptul mediului, la care se adaugă și constatările jurisprudenței și statisticii judiciare care ne demonstrează adeseori ineficacitatea normelor și metodelor existente în prezent.
Necesitatea implementării unor reguli procesuale unice, care prin conținutul lor, ar asigura o procedură simplificată și operativă de examinare a cazurilor de dăunare a mediului, la etapa actuală devine tot mai evidentă. Prin urmare acest ghid reprezintă un prim-pas în acest.
Este necesar de menționat că legislația de mediu conține un spectru mare de norme contravenționale, fapt, ce justifică încă odată elaborarea prezentului ghid.
Una din particularitățile reglementărilor de mediu din domeniu contravențional mai constă şi în faptul că în șirul autorităților care dispun de dreptul de a constata și întocmi procese-verbale cu privire la contravenție sunt incluse o serie de autorități, care, în dese rânduri aplică diferit modalitatea de administrare a probelor în cadrul procesului contravențional.
2. Obiective și sarcini specifice
Cercetarea multidimensională a reglementărilor dreptului contravențional în vederea identificării unui mecanism eficient de protejare a factorilor de mediu.
Obiectivele cercetării vizează: identificarea și definirea conceptului de contravenție de mediu (ecologică); identificarea problemelor existente în procedura de examinare a contravențiilor; identificarea și evaluarea eficienței aplicării principiilor reglementate de legea contravențională în cazurile de comitere a contravențiilor de mediu (ecologice); evaluarea posibilității revigorării cadrului de principii aplicabile procedurii contravenționale în cazurile contravențiilor de mediu; ierarhizarea principiilor aplicabile procedurii contravenționale în cazul contravențiilor de mediu.
3. Sarcini și responsabilități
Expertul va avea următoarele atribuții și responsabilități:
5. Structura sugerată a studiului
Notă: Fiecare capitol va fi structurat în 3-5 secțiuni.
6. Etapele elaborării studiului:
Realizarea studiului este clasificat în 4 etape:
7 . Cerințe față de aplicant:
Experții cointeresați trebuie să întrunească următoarele criterii:
8. Criterii de selecție:
Contractul va fi semnat cu aplicantul care va prezenta cea mai bună valorificare a resurselor puse la dispoziţie, luând în consideraţie următoarele criterii:
1. Calitatea ofertei - cunoașterea demonstrată a domeniului abordat - experiență anterioară în elaborarea unor studii similare - viziune asupra studiului şi metodologiei bine argumentate - abordare profesionistă, analitică, raţională şi inovativă
2. Oferta financiară rezonabilă.
9. Cadrul organizatoric:
Expertul/a va semna un contract de prestări servicii şi în procesul de lucru se va consulta cu echipa proiectului.
10. Bugetul ofertei:
Consultantul/a va face propuneri privind remunerarea zilnică așteptată în EUR, prețul net per zi de lucru, pe un număr maxim de 40 zile
11. Procedura de plată:
Plata se va efectua în trei tranşe. Prima tranşă, în valoare de 30% din suma totală, va fi achitată prin virament in MDL conform cursului donatorului, după prezentarea structurii studiului şi a metodologiei desfăşurate. A doua tranşă în valoare de 40% va fi plătită după prezentarea proiectului studiului, și a treia tranșa 30% aprobarea studiului analitic final și prezentarea publică a studiului.
12. Prezentarea ofertei:
Oferta urmează sa includă următoarele documente:
Termenul-limită pentru depunerea dosarului: 9 septembrie 2022
Propunerile urmează a fi expediate la următoarea adresă e-mail: hr@ecocontact.md, cu mențiunea poziției.
Asociația își rezervă dreptul de a solicita documente suplimentare confirmative în caz de necesitate.
Doar persoanele pre-selectate vor fi contactate.