Atelier de instruire - Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice: aer, deșeuri și proceduri de Evaluarea Strategică de Mediu și Evaluarea Impactului asupra Mediu

Atelier de instruire - Particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice: aer, deșeuri și proceduri de Evaluarea Strategică de Mediu și Evaluarea Impactului asupra Mediu

Astăzi, asociația obștească EcoContact și Institutul Național al Justiției (INJ) au organizat ultimul atelier de instruire din acest an, dedicat judecătorilor și procurorilor din cadrul instituțiilor centrale și teritoriale ale Procuraturii Generale și judecătoriilor. Evenimentul a avut ca scop aprofundarea și consolidarea cunoștințelor profesioniștilor din domeniul justiției în ceea ce privește infracțiunile de mediu, abordând subiecte precum protecția aerului, gestionarea deșeurilor, procedurile de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM).

Atelierul a oferit participanților oportunitatea de a se familiariza cu reglementările relevante în protecția aerului, studiind aspecte practice și exemple de încălcări ale legislației. De asemenea, au fost discutate și reglementările privind gestionarea deșeurilor, precum și metodele și tehnicile de investigare a infracțiunilor de mediu specifice acestui domeniu, fiind prezentate de colaboratorii aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Cristina Gheorghița și Maxim Bruma.  Un alt subiect abordat a vizat procedurile de Evaluare Strategică de Mediu (ESM) și Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), incluzând etapele procedurale, actorii implicați și importanța participării publicului în procesul decizional, precum și analiza cazurilor transfrontaliere în acest context.

Menționăm că în perioada 14 – 28 noiembrie 2024, în cadrul ciclului de instruiri de toamnă, peste 60 de reprezentanți ai organelor de drept au avut ocazia de a-și consolida cunoștințele pentru a răspunde provocărilor legate de protecția mediului, investigarea și combaterea infracțiunilor de mediu. Participanții au învățat din experiențele și expertiza specialiștilor, analizând studii de caz relevante, ceea ce le-a permis să își perfecționeze abilitățile de aplicare a legislației de mediu. Instruirile au fost susținute de 12 experți din cadrul Ministerului Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului și AO EcoContact.

Sesiunile de instruire au fost organizate în cadrul proiectului „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în Republica Moldova” este implementat de Asociația Obștească EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Partenerul principal al sesiunilor de instruire este Ministerul Mediului. 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.