În perioada 4-5 aprilie curent, reprezentantul EcoContact, a participat la ce-a de-a cincisprezecea reuniune a Grupului de lucru privind accesul la justiție în temeiul Convenției de la Aarhus, desfășurată la Geneva.
Sesiunile tematice ale reuniunii s-au axat pe accesul la justiție în cazurile legate de schimbările climatice și de protecție a biodiversității. Astfel, s-a discutat despre tendințele actuale, bunele practici, barierele, provocările și abordările inovatoare în aceste domenii. Un accent aparte a fost pus pe instrumentele de promovare a accesului efectiv la justiție, precum: accesul la expertiză independentă în domeniul mediului; difuzarea de informații privind accesul la procedurile de revizuire, colectarea de date și statistici relevante și accesul la jurisprudența relevantă prin intermediul tehnologiilor digitale moderne și al altor instrumente; dialoguri între părțile interesate pentru a elimina barierele existente.
Mai multe țări, precum Cehia, Spania, Irlanda, au venit cu experiența ce o dețin privind analiza dosarelor de mediu depuse în instanță împotriva Guvernelor pentru incapacitatea de a gestiona corect măsurile de prevenție și protecție a mediului. Cât privește Republica Moldova, EcoContact a evidențiat barierele financiare privind accesul la justiție de mediu, necesitățile existente, precum și rolul Centrului Aarhus de a înlătura aceste impedimente, dar și suportul oferit cetățenilor în materie de informație, consultare de mediu.
În context, rezultatele reuniunii vor sprijini eforturile țărilor în ceea ce privește punerea în aplicare a Obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special a ODD 13 (Acțiune asupra climei), 14 (Viața sub apă), 15 (Viața pe pământ) și 16 (Pace, justiție și instituții puternice), cu ținta 16.3 (Promovarea statului de drept la nivel național și internațional și asigurarea accesului egal la justiție pentru toți)
Convenția Aarhus este un instrument cheie privind accesul la informație, consultarea publicului și participarea în mecanismul de luare a deciziilor pe probleme de mediu. Din anul 2013, Asociația EcoContact găzduiește Centrul de Consultanță și Informații de Mediu Aarhus, creat cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova.