Aer, deșeuri și procedura de evaluare a impactului asupra mediului – particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice

Aer, deșeuri și procedura de evaluare a impactului asupra mediului – particularitățile investigării și examinării infracțiunilor ecologice

Un nou atelier de instruire privind aspectele investigării și examinării infracțiunilor ecologice referitoare la contravenții și infracțiuni în domeniul aerului, deșeurilor, inclusiv a celor periculoase, precum și noile reglementări privind procedura de evaluare a impactului asupra mediului, inclusiv transfrontalieră, cu participarea judecătorilor și procurorilor, s-a desfășurat la data de 17 mai curent.  

Instruirea a fost organizată  de către EcoContact în parteneriat cu Institutul Național al Justiției și Ministerul Mediului, în cadrul proiectului O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova, implementat cu suportul Suediei.  

Scopul atelierului de instruire a fost de a consolida cunoștințele și abilitățile participanților în domeniul investigării și examinării infracțiunilor ecologice în domeniile vizate. Cei prezenți la instruire au avut oportunitatea de a se familiariza cu cadrul normativ din domeniile respective și de a explora aspecte practice prin intermediul experienței prezentate de către colaboratorii Inspectoratului pentru Protecția Mediului și a unor spețe prezentate de către formatorii de la INJ. Astfel, pe parcursul atelierului, s-au abordat subiecte esențiale, precum cadrul legal pentru protecția aerului și gestionarea deșeurilor, aspecte legate de investigarea infracțiunilor ecologice în domeniile menționate. Un accent aparte s-a pus pe procesul de evaluare a impactului asupra mediului, evidențiindu-se etapele procedurale și rolul actorilor implicați în acest proces, precum și modificările care a fost operate recent și vor intra în vigoare din toamna anului 2023. Mai mult de atât, au fost prezentate inclusiv instrumentele inovative care vor apărea ca urmare a modificării legislației EIM, si anume evaluarea biodiversității - mecanism de evaluare al impactului asupra siturilor Emerald în contextul în care o activitate planificată se va desfășura în imediata apropiere a unui sit sau va presupune un impact asupra speciilor și habitatelor dintr-un sit Emerald.  

Atelierul a reprezentat și o oportunitate de a analiza cazuistica în domeniul evaluării impactului asupra mediului în context transfrontalier. Totodată, prin intermediul acestei întruniri, participanții au avut posibilitatea de a interacționa și de a-și consolida expertiza într-un domeniu deosebit de important pentru protecția mediului și pentru dezvoltarea durabilă a comunităților. 

Evenimentul a întrunit peste 20 de participanți din Chișinău, Dubăsari, UTA Găgăuzia. 

Proiectul „O Justiție verde pentru un mediu protejat și Comunități durabile în R. Moldova” este implementat de Asociația Obștească EcoContact cu suportul financiar al Guvernului Suediei. Partenerul principal este Ministerul Mediului al Republicii Moldova. 

Galerie Foto
Solicită o consultație de mediu

Solicitarea dvs. va fi preluată în scurt timp de către un consultant EcoContact, care vă va contacta pentru detalii.