Ziua Nistrului marcată în mai multe localități din raionul Ștefan Vodă

Ziua Nistrului marcată în mai multe localități din raionul Ștefan Vodă

Cu suportul Austriei sunt sporite măsurile de reziliență la schimbările climatice în Aria Naturală Protejată „Nistrul de Jos” (Zona Umedă Ramsar „Nistrul de Jos”), este consolidată dezvoltarea instituțională a autorităților locale, iar comunitățile sunt ajutate să își îmbunătățească potențialul de adaptare la schimbările climatice.  

Un eveniment în aer liber a avut loc la 31 mai curent, fiind dedicat Zilei Nistrului.  

Evenimentul a constat dintr-o serie de vizite organizate în diferite localități din raionul Ștefan Vodă, fiind vizate de proiectul Măsuri de adaptare și reziliență la schimbările climatice și dezvoltare instituțională în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”. Proiectul dat este finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) din fondul Programului Austriac pentru Dezvoltare și Cooperare (ADC). 

Cu această ocazie, echipele de implementare – AO EcoContact și ES Biotica au invitat reprezentanții autorităților publice locale și centrale, ai donatorilor, reprezentanți ai populației locale, ONG-urilor și serviciilor media să ia parte la eveniment, pentru a împărtăși rezultatele proiectului curent, obținute până la acest moment.  

Prezent la eveniment, Dnul Gunther Zimmer, Seful Biroului de Coordonare a Cooperarii Tehnice pe lângă Ambasada Austriei la Chișinău, a subliniat că „… Din anul 2012, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare susține activ aplicarea măsurilor eficiente pentru gestionarea resurselor de apă și atenuarea riscurilor de mediu în favoarea abordării serviciilor ecosistemice în zona Ramsar „Nistrul de Jos”, sistemele naturale fiind văzute altfel – drept surse de servicii și bunuri pentru oameni! De atunci s-au obținut foarte multe progrese și ne așteptăm să realizăm, cu eforturi comune, funcționalitatea pe termen lung a Zonei Ramsar „Nistrul de Jos” – prin condiții mai bune, pentru o mai bună protecție a Zonei, prin servicii ecosistemice îmbunătățite și prin mijloace de trai (pentru populație) reziliente la schimbările climatice. 

Pe parcursul zilei, invitații au luat parte la inaugurarea Centrului Informațional pentru promovarea Zonei Ramsar „Nistrul de Jos”, care a fost deschis la Palanca – un punct focal, situat la hotarul cu Ucraina, care traversat de un număr impunător de turiști, pe parcursul anului. Pentru deschiderea și asigurarea funcționalității, Centrul a beneficiat de echipament și materiale oferite prin intermediul proiectului menționat mai sus. Datorită acestui suport, viitorii vizitatori ai Centrului vor primi informații ample și relevante despre valoarea Zonei, precum și despre viitorul Parc Național „Nistrul de Jos”.   

Dsc 0385 Scaled

Dsc 0405 Scaled

Dsc 0406 Scaled

Dsc 0379 Scaled

Dsc 0403 Scaled

Dsc 0399 Scaled

În context, Dna Larisa Voloh, primarul satului Palanca a exprimat sincere mulțumiri pentru sprijinul primit în deschiderea unui astfel de „Centru – resursă, nu doar pentru comunitate, dar și pentru turiștii din străinătate” (…) „Este o mândrie pentru noi ca și locuitori să trăim într-o zonă atât de pitorească, o zonă umedă recunoscută la nivel internațional și este datoria noastră să conservăm acest patrimoniu natural, să îi promovăm valorile” – a conchis Dna Larisa Voloh.    

Programul zilei a continuat cu vizitele la beneficiarii de granturi (din satele Palanca și Talmaza), care au primit suport în dezvoltarea propriilor idei de afaceri, datorită unui concurs de granturi organizat anul trecut (2020) în cadrul proiectului.  

„Înainte de toate, acest concurs de granturi desfășurat la nivel local, a avut scopul de a promova acele afaceri pritenoase mediului, care sunt conduse de femei. Mai mult, acesta a fost un stimul în susținerea femeilor de a-și dezvolta propria afacere la nivelul comunităților în care locuiesc.” – a menționat Dna Iordanca – Rodica Iodanov, Directorul Executiv al AO EcoContact.   

20210531 115513 Scaled

20210531 115730 Scaled

20210531 115757 Scaled

20210531 120543 Scaled

20210531 120615 Scaled

20210531 121017

20210531 161035 Scaled

Dsc 0453 Scaled

Dsc 0457 Scaled

Întrucât în cadrul proiectului sus-numit este prevăzută și componenta de dezvoltare a infrastructurii relevantă pentru aspectele ce țin de biodiversitate, apă și schimbări climatice, au fost întrerinse și unele vizite la obiectele de infrastructură (în satele Talmaza, Copanca, Cioburciu), care au fost construite din fondurile proiectului; o altă destinație a fost terenul proaspăt plantat din satul Cioburciu.  

„Le suntem profund recunoscători donatorilor străini, în mod special Agenției Austriece pentru Dezvoltare, pentru sprijinul acordat comunităților de la Nistrul de Jos, în construirea infrastructurii de apă și sanitație. Cu ajutorul lor, începând cu anul 2012, în cadrul proiectelor realizate de Societatea Ecologică BIOTICA, au fost construite rezervoare de apă, sectoare de apeduct și sisteme de canalizare, boiști și sisteme anti-viitură, lucrări fară precedent în țară, cu zeci de mii de beneficiari..” – a menționat Dnul Gabriel Mărgineanu, Directorul SE Biotica. 

Dsc 0467 Scaled

Construcția unui punct de vizualizare a naturii in s. Talmaza 

Dsc 0463 Scaled

Vedere de sus, s. Talmaza 

Dsc 0461 Scaled

Nistrul Chior, s. Talmaza 

20210531 163652 Scaled

s. Talmaza 

20210531 172244 Scaled

Rezervoare de apă, s. Copanca 

20210531 172213 Scaled

s. Copanca 

Programul a finalizat cu un moment de admirare a peisajului natural dintr-un punct de vizionare a naturii, special amenajat în s. Răscăieți, iar cea din urmă destinație turistică a fost vizitată în s. Leuntea.  

Dsc 0487 Scaled

Dsc 0540 Scaled

Dsc 0546 Scaled

Dsc 0503 Scaled

Dsc 0581 Scaled

Dsc 0575 Scaled

Ziua Nistrului este marcată anual, în ultima duminică a lunii mai.

Pentru prevenirea răspândirii infecției cu Covid-19 au fost asigurate toate măsurile de protecție.