Ziua internațională a zonelor urbane

Ziua internațională a zonelor urbane

În fiecare an, la 8 noiembrie este celebrată Ziua internațională a zonelor urbane – un bun prilej de a scoate în prim plan atitudinea responsabilă față de mediu, așa cum orașele sunt responsabile de cantitatea semnificativă de emisii de gaze cu efect de seră.

Această zi are ca scop principal: conștientizarea problemelor generate de urbanizare și implementarea unor măsuri de organizare durabilă a spațiului urban.

Pe lângă beneficiile pe care le are populația de pe urma urbanizării, sunt evidente și dezavantajele acesteia: supraaglomerare, trafic intens, poluare fonică, poluare atmosferică. Iar toate acestea sunt interconectate cu stresul, oboseala și anxietatea.

Tocmai pentru a evita astfel de consecințe trebuie să adoptăm o atitudine responsabilă în care vom plasa pe un loc fruntaş mediul înconjurător care constituie baza fizică a oricărui stat, motiv pentru care toţi trebuie să ne implicăm şi să lucrăm pentru acelaşi obiectiv- orice demers care vizează progresul unei societăţii trebuie să ţină cont de costurile asupra mediului şi asupra comunităţii locale.

Ziua internațională a zonelor urbane a fost instituită pe 8 noiembrie 1949, la inițiativa prof. univ. Carlos Maria della Paolera (Buenos Aires).