Conferință de presă „Irigarea din subteran – o aventură care ne lasă fără apă potabilă și distruge solurile”

Conferință de presă „Irigarea din subteran – o aventură care ne lasă fără apă potabilă și distruge solurile”
Grupul de Lucru „Mediu, schimbările climatice și securitatea energetică” a Platformei Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și alte organizații de mediu și din domeniul social au semnat o Declarație privind irigarea cu apă din subteran.
 
Declarația a fost la baza unei conferințe de presă desfășurată la 8 iulie 2020, care poate fi urmărită aici.
Declarația este semnată de 30 de organizații neguvernamentale, între acestea și A.O. EcoContact și este adresată Dlui Ambasador UE în Republica Moldova, Peter Mihalko, Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
În cadrul Declarației, semnatarii atenționează că:
* Folosind ca pretext seceta hidrologică, anumite grupuri de presiune fac lobby pentru modificarea prevederilor din Legea Apelor, care să le permită acces nelimitat la utilizarea apelor subterane în alte scopuri decât cele potabile. (Actualmente, Legea Apelor nr. 272/2011 prevede expres prin art.45, al. „(1) Folosinţa apelor subterane cu proprietăţi potabile în alte scopuri decât cel al alimentării cu apă potabilă şi cu apă menajeră este interzisă.”)* Prin legiferarea folosirii apei din subteran pentru irigare, fără un studiu complex și comprehensiv, se pune în pericol direct aprovizionarea cu apă potabilă a milioane de cetățeni și se atentează la securitatea națională (ecologică).

* Păstrarea rezervelor de apă pentru consum uman este și trebuie să fie o prioritate absolută. Mai ales că cercetările indică drept nesatisfăcătoare sau nesigură calitatea apei în Republica Moldova, iar populația din mediu rural este de circa de două ori mai dezavantajată decât cea din mediul urban.

* În câţiva ani, terenurile irigate cu apă din subteran vor fi acoperite cu sare şi nu vor mai rodi.
Actualmente, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului este forțat să dea avize pozitive la o aventură care pune în pericol securitatea ecologică a R. Moldova.Semnatarii Declarației solicită:
– cercetarea rezervelor de apă subterană a R. Moldova și elaborarea unui studiu științific complex care ar garanta, pe termen mediu şi lung, securitatea ecologică a R. Moldova;
– declararea moratoriului pe subiectul irigării cu apă din subteran până la finalizarea studiului științific complex;
– conservarea și utilizarea rezervelor strategice de apă din subteran doar în scopuri potabile;
– reabilitarea ecologică a râurilor mici și a bazinelor acvatice și utilizarea apelor de suprafață în scopuri de irigare;
– susținerea bunelor practici agricole și a agricultorilor care aplică măsuri durabile de cultivare (soiuri rezistente la climă, înființarea bazinelor de captare a apei de ploaie, etc.).
 
Accesați aici textul complet al Declarației.
Descarcă Fișiere
Declaratie Irigare Gl3