AVERTISMENT: Focurile de artificii reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător

AVERTISMENT: Focurile de artificii reprezintă pericol pentru sănătatea oamenilor și pentru mediul înconjurător

Cetățenii R. Moldova sunt îndemnați să evite utilizarea focurilor de artificii și a produselor pirotehnice în noaptea de Revelion și în perioada sărbătorilor de iarnă. Este atenționarea activiștilor de mediu de la Asociația EcoContact.

Potrivit activiștilor, substanțele chimice folosite în producerea artificiilor din ultimii ani, sunt clasificate ca fiind substanțe toxice, bioacumulative, cancerogene, mutagene și care pot provoca iritații.

Expertul Asociației EcoContact Ion MARIN, susține că artificiile conțin și substanțe periculoase mediului, ce au proprietăți de contaminare a apelor de suprafață, a apelor subterane și a solului, intensifică efectele de seră și distruge stratul de ozon. 

„În producerea artificiilor sunt utilizate unele elemente chimice, care la excitare și trecere în stare fundamentală, absorb și emit radiații, transformându-se în diferite culori. Stronțiul și litiul pot fi utilizate pentru culoare roșu, bariul formează culoarea verde, cuprul generează culoarea albastră, iar sodiul strălucește în nuanță aurie. Calciul face culorile mai intense, zincul face nori de fum, aluminiul strălucește și sulfura de antimoniu adaugă sclipici”, subliniază Ion Marin.

Potrivit cercetătorilor științifici spanioli, focurile de artificii conțin substanțe periculoase pentru viața omului și pentru mediul ambiant, cum ar fi metalele (Magneziu, Bariu, Potasiu), dar și metalele grele (Stronțiu, Plumb și Crom). În urma exploziilor acestora, fumul produs generează în atmosferă oxizi de azot, oxizi ai sulfului, ai metalelor,  microparticule, funingine și compuși organici parțial oxidați (nearși), care contribuie direct la poluarea mediului ambiant.

Menționăm că întreaga lume ia măsuri pentru a reduce impactul negativ al artificiilor. Beijing, China a scos în afara legii utilizarea artificiilor complet, deoarece riscul de poluare a aerului este prea mare. Collecchio, Italia a trecut la artificii tăcute pentru a reduce anxietatea în rândul animalelor. În mod similar, Banff, Alberta a întrerupt utilizarea focurilor de artificii pentru sărbători mari, toate din cauza efectelor adverse asupra vieții sălbatice locale.

Sursa: zdg.md